Erasmus ukazuje, že se absolventi s mezinárodní zkušeností mnohem lépe uplatní na trhu práce

24.09.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Výměnný program Erasmus zlepšuje zaměstnatelnost a profesní mobilitu studentů, potvrzuje studie dopadu. Mladí lidé, kteří studují nebo se odborně vzdělávají v zahraničí, získají nejen znalosti v určitých oborech, ale také si zlepší klíčové průřezové dovednosti, které jsou vysoce ceněny zaměstnavateli.

Nová studie o dopadu studentského výměnného programu Erasmus ukazuje, že se absolventi s mezinárodní zkušeností mnohem lépe uplatní na trhu práce. Ve srovnání s těmi, kteří tuto zkušenost nemají, jsou dvakrát méně ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností a pět let po ukončení studia je míra jejich nezaměstnanosti o 23 % nižší. Studie, kterou vypracovali nezávislí odborníci, je největší svého druhu. Shromážděny byly názory téměř 80 000 respondentů včetně studentů a podniků.

Výsledky studie o dopadu programu Erasmus jsou vzhledem k nepřiměřeně vysoké nezaměstnanosti mladých lidí v EU velmi důležité. Závěr je jasný: jestliže studujete či se odborně vzděláváte v zahraničí, zvýší se vaše pracovní vyhlídky. Nový program Erasmus+ poskytne v letech 2014 a 2020 stipendia čtyřem milionům osob, jimž umožní získat zkušenosti v jiné zemi prostřednictvím studia, odborné přípravy, učení nebo dobrovolnictví,“ uvedla Androulla Vassiliou, evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Nová studie ukazuje, že 92 % zaměstnavatelů hledá právě osobnostní rysy, které tento program pomáhá rozvíjet, totiž toleranci, sebedůvěru, schopnost řešit problémy, zvědavost, znalost svých silných a slabých stránek a rozhodnost při přijímání rozhodnutí. Testy provedené před výměnným pobytem v zahraničí a po jeho ukončení prokazují, že studenti Erasmu při měření těchto kvalit vykazují vyšší hodnoty již před začátkem pobytu. Po návratu jsou tyto hodnoty oproti ostatním studentům v průměru vyšší o 42 %.

Studenti si mohou zvolit, zda stipendium z programu Erasmus využijí na studium nebo stáž v zahraničí. Ze zprávy vyplývá, že více než třetině stážistů Erasmu je nabídnuto místo v podniku, kde stáž absolvují. Stážisté Erasmu také oproti ostatním studentům prokazují více podnikatelského ducha: desetina začala podnikat a více než tři čtvrtiny z nich podnikání plánují či o něm alespoň uvažují. Mohou také očekávat rychlejší kariérní postup, protože zaměstnancům s mezinárodní zkušeností svěřuje větší profesní odpovědnost 64 % zaměstnavatelů.

Vedle toho, že Erasmus zlepšuje kariérní vyhlídky, rozšiřuje obzory a společenské vazby studentů. Celkem 40 % účastníků se přestěhovalo či pracuje v jiné zemi, což je téměř dvakrát více než těch, kteří nejsou během studia mobilní. Zatímco 93 % studentů s mezinárodní zkušeností považuje za možné, že by v budoucnosti žili v zahraničí, stejný názor zastává pouze 73 % studentů, kteří vystudovali ve své zemi.

U bývalých studentů programu Erasmus je také pravděpodobnější, že navážou mezinárodní vztah: 33 % bývalých studentů tohoto programu žije s partnerem jiné státní příslušnosti oproti 13 % těch, kteří pobyt v zahraničí neabsolvovali, a 27 % účastníků Erasmu se seznámilo se svým protějškem během tohoto programu. Komise tak odhaduje, že od roku 1987 se párům, které se seznámily při programu Erasmus, narodil přibližně jeden milion dětí.

V příštích sedmi letech (2014–2020) dá Erasmus+ příležitost k pobytu v zahraničí čtyřem milionům lidí, z toho dvěma milionům vysokoškolských studentů a 300 000 vysokoškolských pedagogů. Kromě toho bude z programu financováno 135 000 výměn studentů a zaměstnanců s neevropskými partnerskými zeměmi. Erasmus+ bude dostupnější díky větší jazykové podpoře, pružnějším pravidlům a doplňkové podpoře osobám se zvláštními potřebami, ze znevýhodněného prostředí či z odlehlých oblastí.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT