Vedení Hyundai a Kia schválila koupi půdy pro nové sídlo v Soulu

26.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. září (ČTK) - Správní rady jihokorejských automobilek Hyundai Motor a Kia Motors spolu s vedením výrobce autodílů Hyundai Mobis dnes schválily koupi pozemku pro nové ústředí skupiny Hyundai Motor Group v Soulu za více než deset miliard dolarů (216 miliard Kč). Jde o největší realitní obchod v Asii od finanční krize. Transakce ale vyvolala mezi investory i odborovými zaměstnanci korejské skupiny nespokojenost a obavy z plýtvání.

Skupina, která má výrobní závody i v České republice a na Slovensku, nabídla za pozemek v soulské luxusní čtvrti Gangnam více než trojnásobek odhadní ceny, a porazila tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics. Částka představuje nejvyšší cenu nabídnutou v aukci za jednotlivý pozemek v Jižní Koreji.

Skupina hodlá na pozemku o rozloze téměř 80.000 čtverečních metrů vybudovat rozsáhlý komplex zahrnující kromě ústředí také hotel, kongresové centrum a zábavní park. Firma by měla podepsat dohodu o koupi s dosavadním vlastníkem pozemku, státním elektrárenským podnikem KEPCO, ještě dnes, uvedla agentura Reuters.

Investory cena za pozemek znepokojila, akcie firem ze skupiny Hyundai Motor tak od oznámení transakce v minulém týdnu prudce klesly. Jejich tržní hodnota se od té doby snížila úhrnně v přepočtu o zhruba 240 miliard Kč.

Odboroví zaměstnanci Hyundai, kteří ve skupině tvoří většinu pracovních sil, dnes hlasovali pro prodloužení nynější částečné stávky do příštího týdne. Kromě obvyklé přípravy na mzdová jednání tím chtějí vyjádřit nesouhlas s \"astronomickou sumou\" vydanou na tento nákup. Stávky zažívají Hyundai a Kia takřka každý rok a ztráty z nich většinou firmy kompenzují organizováním dodatečných směn.

Hyundai kvůli častým stávkám a rostoucím nákladům na domácí pracovní sílu expanduje v zahraničí. Nyní plánuje další továrny v Číně a Mexiku. Loni Hyundai vyrobil v zahraničí 62 procent svých vozů proti 20 procentům v roce 2004.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 produkci osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK