Zvládnutý pohovor = základ úspěchu

25.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Po týdnech a měsících usilovného hledání a procházení pracovních nabídek se konečně objeví ta ideální. Ale má to háček. Místo je jen jedno a zájemců spousta. Jak prorazit?

Téma týdne: Jak si najít novou práci

Každý z nás má větší či menší zkušenosti s hledáním práce. Když už se objeví „sympatické“ volné pracovní místo, tlačí se na něj hned několik zájemců. O vašem přijetí či nepřijetí rozhoduje více faktorů. Jedním z nejdůležitějších je osobní kontakt s potenciálním zaměstnavatelem. A právě prezentace vlastní osoby neboli pohovor je základem úspěchu, který může rozhodnout konkurenční boj o volné místo. Proto by každý z nás měl vědět, jak nejlépe prodat své schopnosti, znalosti a zkušenosti.

Dodržujte pravidla

Existuje několik základních pravidel, kterými se je dobré před i po celou dobu průběhu pohovoru řídit.

  • A co si vzít na sebe?
    Šaty dělají člověka a v tomto případě to platí dvojnásob. Účelem je zapůsobit co nejlepším dojmem, proto dbejte na to, aby váš vzhled a vystupování byly v rovnováze.

  • Důležité je nezmeškat
    Dbejte na to, abyste přišli včas (cca 5 minut před začátkem pohovoru). Dobře si naplánujte cestu a zjistěte způsob dopravy. Pokud i přesto nastane nenadálá situace a vy budete meškat, nezapomeňte se včas telefonicky omluvit.

  • Nezapomeňte na přípravu
    Před samotným pohovorem se důkladně připravte. Uvědomte si nejen svoje znalosti a dovednosti, ale také svoje slabiny. Také se dobře informujte o svém potenciálním zaměstnavateli a pracovní pozici, kterou chcete zastávat.

  • Buďte sami sebou!
    Chovejte se přirozeně. Vaše chování by nemělo být stydlivé, ale ani příliš sebevědomé. Snažte se působit klidně a vyrovnaně. Ovládejte řeč svého těla.

  • Rozhovor on-line neboli otázky a odpovědi
    Každý rozhovor mezi pověřeným pracovníkem a uchazečem o zaměstnání probíhá podle určitého scénáře. Ať už dělá pohovor ostřílený personalista či řadový pracovník, vždy se snaží získat co nejvíce informací o vaší osobě (vaše znalosti a dovednosti, jak trávíte volný čas, atd.). Na jeho otázky odpovídejte pravdivě, srozumitelně a stručně. To ale neznamená používat odpovědi typu „ano“, „ne“ nebo „nevím“. Zapojte se do diskuse a pokládejte doplňující otázky, ale nechte pověřeného pracovníka, aby sám vedl celý pohovor. Pokud jste již učinili dobrý dojem, bude nutné ho podpořit, pokud ne, je nutné ho vyvrátit.

  • Kolik budu brát?
    Otázku ohledně platu je dobré položit až mezi posledními. A jak se ohodnotit? Nesnažte se vyvolat dojem, že peníze jsou pro vás to nejdůležitější. Pokud začínáte profesní kariéru, udělejte si nejprve takový malý průzkum nabídek práce na „začátečnické“ pozice. Pokud jste již praxí a zkušenostmi protřelý pracovník, který hodlá změnit z jakéhokoliv důvodu zaměstnání, bývá akceptováno platové navýšení asi o 10-15 %. Při vyřknutí konečné sumy je vhodné uvádět platové rozmezí, čímž dáváte prostor pro další jednání.

  • Závěr pohovoru
    V samotném závěru pohovoru byste měli být informováni, kdy budete seznámeni s výsledkem pohovoru. Máte také poslední možnost zeptat se na případné nejasnosti.

Fintrik na závěr

Při pohovoru dávejte pozor i na dění kolem vás a všímejte si celkové atmosféry společnosti. Všímejte si, jak se k sobě chovají pracovníci, zda jsou k sobě vlídní nebo zda je možné vycítit určitou rivalitu. Sebemenší i bezvýznamný detail může přerůst v zásadní a neřešitelný problém. Nezapomeňte, že si hledáte zaměstnání, kde hodláte setrvat část vašeho života.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky