Co týden dal?

26.11.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Nemáte čas sledovat, co se celý týden kolem vás děje? Nevadí! I tentokrát pro vás máme připraven souhrn událostí z domova, ze světa i z našeho serveru. Sledujeme vše za vás...

Posledních 7 dní ve světě

Ukrainský Nejvyšší soud vydal ve čtvrtek zákaz zveřejňování konečných výsledků prezidentských voleb. Učinil tak na základě stížnosti opozičního vůdce Viktora Juščenka, který podal oficiální protest proti postupu ústřední volební komise a zveřejněné výsledky prohlásil za zmanipulované.

Všichni členové vrcholového managementu ropné společnosti Jukos prchli z Ruska. Podle Financial Times se nehodlají vrátit ze strachu, že je začne pronásledovat Kreml. Společnost Jukos je tak nyní řízena z Londýna. Ruská prokuratura podle listu Vedomosti porušila své vlastní "dobrovolné embargo" na vyšetřování zahraničních členů managementu Jukosu a předvolala k výslechu Američana Bruce Misamora, finačního šéfa koncernu Jukos. Misamore tvrdí, že obdržel informace, které naznačují, že jeho svoboda by mohla být ohrožena. Na základě těchto informací se rozhodl nevrátit, dokud se nepotvrdí, že jeho bezpečnost a svoboda již nebudou v nebezpečí.

Evropský parlament velkou většinou hlasů vyslovil důvěru nové Evropské komisi v čele s Josém Manuelem Barrosem, a ukončil tak třítýdenní politický pat. Barroso dosáhl široké většinové podpory teprve poté, co 29.října ustoupil od původně navrhovaného složení, nahradil kontroverzního Itala Rocca Buttiglioneho a euroskeptickou Lotyšku Ingridu Udreovou a přidělil Maďarovi Lászlóvi Kovácsovi jinou agendu.

Daňový šéf EU schválen. Kontroverzní Maďar László Kovács získal souhlas Evropského parlamentu k výkonu funkce daňového komisaře poté, co zvolil ortodoxní přístup a připojil se k odpůrcům harmonizace daní EU. Kovács musel obhajovat i svou komunistickou minulost. Detailně vysvětloval svou roli při otevírání východoevropských hranic v roce 1989 a také obvinil své kritiky, že jej chtějí pošpinit svými výmysly. Kovács řekl, že nemá v plánu navrhnout legislativu, která by v 25členném evropském bloku harmonizovala sazby daní pro firmy. Odmítl výzvy Německa a Francie, aby byli noví členové Unie z východní Evropy přinuceni zvýšit daně z firemních zisků.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní doma

V poslanecké sněmovně to začíná vřít. Ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) se během jednání sněmovny skoro popral s poslancem Vladimírem Doležalem z ODS. Vše začalo tím, když Doležal začal tvrdě kritizovat vládní zákon o podpoře výstavby družstevních bytů. Tato slova Škromacha vytočila a začal pronášet na stranu ODS nepublikovatelné výtky. Vzájemné výpady se stupňovaly až musela situaci zachránit místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD) slovy "Prosím o klid a slušnost".

Majitelé televizní stanice Nova (PPF) prodali 40 procent ze svého podílu ve slovenské televizi TV Joj a ponechali si jen 10 procent. Kupcem se stala společnost Grafobal Group, kterou kontroluje kontroverzní podnikatel Ivan Kmotrík. "Do budoucna se chceme zaměřit na posílení naší opozice hlavně na domácím televizním trhu a na vytvoření nových příležitostí v procesu digitalizace. Proto jsme se rozhodli přenechat řízení i vlastnictví TV Joj našim partnerům," uvedl ředitel televize Nova Petr Dvořák.

Česká vláda by měla rozhodnout o způsobu privatizace (čili o prodeji) Českého Telecomu prvního prosince, uvedl mluvčí Ministrerstva financí. Resort financí organizoval seminář pro ostatní ministry, aby se seznámili s jeho argumenty pro prodej 51 procent státních akcií Telecomu přes veřejné trhy v jedné tranši.

Většina českých poslanců podporuje záměr vlády obnovit se státní pomocí (ze Státního fondu rozvoje bydlení) výstavbu družstevních nájemních bytů. Návrh zákona díky této podpoře ve čtvrtek postoupil ve Sněmovně do druhého čtení.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters
 

Posledních 7 dní na našem serveru

V Evropě jsou oblíbené, u nás nepříliš známé. V Evropě se vyhlašují nejlepší, u nás investoři teprve jejich kouzlo poznávají. Řeč je o certifikátech. Na našem serveru se s certifikáty můžete pravidelně setkávat na těchto stránkách. Tento týden pro vás máme nové číslo Zpravodaje, který připravujeme společně s ZertifikateJournalem. V novém číslu si můžete přečíst, které certifikáty byly oceněny v prestižní soutěži ZERTIFIKATEAWARDS 2004.

Víte, že káva v současné době reprezentuje velmi zajímavou obchodní příležitost. Kombinace fundamentálních a technických indikátorů totiž signalizuje pravděpodobnost budoucího cenového vzestupu. Více se dočtete v nové analýze na kávu.

Do státní kasy musíme každý měsíc odvádět daně a platit různé poplatky. Na druhou stranu se tyto peníze přerozdělují (nejen) sociálně slabším občanům. Využíváte opravdu všech možností, které nabízí sociální systém? Připravili jsme pro vás podrobné seznámení s dávkami státní sociální podpory včetně nezbytných kalkulátorů a formulářů.

V sekci Leasing jsme pro Vás zaktualizovali seznam leasingových společností patřících do Asociace LS. Naleznete zde jejich adresy, telefonní a faxová čísla, internetové stránky a další důležité informace.

Na úvodní stránce sekce Pojištění jsme pro vás přichystali nový seriál na téma "Daňově zvýhodněné produkty pro firmy". Každých 14 dní vám představíme další díl. Ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou jsme pro vás připravili první díl s názvem "Jak efektivně zvýšit zaměstnancům plat, aneb šetříme se životním pojištěním". Přejeme vám příjemné čtení.


On-line prodej

TIP On-line prodeje: Už jen 5 dnů nabízí Raiffeisen stavební spořitelna, a.s. při založení stavebního spoření vstupní poplatek pouze 0,75 % z cílové částky. Využijte této výhody a uzavřete do 30.11.2004 smlouvu on-line v našem prodejním centru, kde můžete navíc od nás získat odměnu ve výši až 600,- Kč.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobrý den. Z práce v UK jsem si dovezla libry. Klesající kurz libry mne velmi zneklidňuje. Zajímala by mne prognóza do budoucna, kterou očekáváte. Jsem si vědoma, že tato situace je ovlivněna více faktory, které jsou neodhadnutelné. Vyčkat s výměnou na přelom roku? Děkuji za Váš čas strávený nad čtením a odpovědí mého dotazu. Přeji Vám pěkný den."

Odpověď: "Dobrý den. Podobných dotazů je v poslední době velké množství, ale jak jste sama podotkla, faktorů ovlivňujících vývoj měn je opravdu velmi mnoho. Z vlivů ovlivňujících vývoj české koruny je třeba vyzdvihnout mimo prosperující ekonomiku také politickou stabilitu, výši zahraničních investic a úroveň úrokových sazeb. Jedním z dalších vlivů, který by mohl posílit korunu, může být privatizace Českého Telecomu přes trh..."

Celou odpověď naleznete zde.


Fintriky

Tématem finančních tipů a triků tohoto týdne v pravidelné rubrice FinTriky je "Jak si najít novou práci". Zaměřili jsme se na prvotní výběr budoucího zaměstnání, kde již vybranou práci najít, jak napsat životopis, jak uspět při pracovním pohovoru a jak se dobře uvést po nástupu do práce.


Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz položili tuto otázku:

"Jak vnímáte změny, které nastaly po 17. listopadu 1989?"

Zde jsou odpovědi od našich čtenářů:

  • jenoznačně pozitivně (31 %)
  • převážně pozitivně (32 %)
  • jednoznačně negativně (18 %)
  • převážně negativně (20 %)

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum