IHNED: Vítkova CPI kupuje na severu Čech 20.000 hektarů půdy

02.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Realitní společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka kupuje v severních Čechách za 43,5 milionu eur (1,2 miliardy korun) 20.000 hektarů půdy i se zemědělskou výrobou. Přebírá akcie firmy Spojené farmy, která pozemky dosud vlastnila. CPI se zároveň zavázala investovat během následujících dvou let do Spojených farem dalších 20 milionů eur (550 milionů Kč). Napsal to dnes server IHNED.cz.

Podle serveru se tak Vítek stane jedním z největších biozemědělců v Česku. \"Vstup CPI do agrárního byznysu je velkou investiční příležitostí,\" řekl k akvizici šéf skupiny Martin Němeček. Transakci bude firma financovat z vlastních zdrojů. Podle Němečka je nákup zemědělské půdy bezpečnou investicí, její hodnota neklesá a představuje další diverzifikaci Vítkových podnikatelských aktivit. Obchod by měl být formálně stvrzen letos na podzim, posuzovat ho bude Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

CPI bude na získaných pozemcích dál provozovat zemědělskou výrobu s více než 400 zaměstnanci, chovem 8500 krav, 3000 ovcí a tisíců kuřat v bio kvalitě. \"Obhospodařování pozemků necháme na stávajícím zkušeném managementu,\" řekl Němeček. Podnikatelský plán Spojených farem je podle serveru založen na dotovaném spásání a sekání luk.

Za společností Spojené farmy, založenou v roce 1992, stojí podnikatel Petr Krogman, který v oblasti kolem České Lípy, Frýdlantska či Děčínska nakoupil společně se svými společníky Karlem Tomanem a Luborem Kitzlerem tisíce hektarů zemědělské půdy od Pozemkového fondu, napsal IHNED. V současnosti firmu tvoří 25 farem. Podle Němečka měli o pozemky zájem i jiní čeští miliardáři, Agrofert podnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO) to ale popřel.

CPI Property Group vznikla sloučením Vítkovy Czech Property Investments (CPI) s aktivy realitní společnosti Orco Property Group, kterou Vítek ovládl. CPI Property Group spravuje majetek v hodnotě přesahující 4,1 miliardy eur. Skupina vlastní kancelářské budovy, nájemní byty, maloobchodní plochy, hotely, průmyslové areály a logistická centra.

Sídlo společnosti je v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na frankfurtské burze. Působí v ČR, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Německu. Vítek je podle zářijového žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem přesahujícím 29 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK