První krůčky v novém zaměstnání

26.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Uff... je to dobrý, místo jste dostali. Ale co teď? Jak se do nového kolektivu uvést a jak se co nejlépe "zapsat"? Pečlivě se na své první hodiny, dny a týdny v nové práci připravte!

Téma týdne: Jak si najít novou práci

Úspěšně zvládnutý pohovor dává stejný pocit, jako dobře vykonaná práce. Není to ale vše. I když jste u pohovoru uspěli mezi desítkami jiných, pamatujte, že není vyhráno. Rozhodně není dobré přijít do nové práce, usadit se pohodlně do židle a spokojeně a vítězně pobrukovat. Pamatujte na záludnou větičku ve vaší pracovní smlouvě "zkušební období" a také "bez udání důvodu". Rozhodující není první den, rozhodující je doba zkušební. Těsně před jejím koncem si vás jistě nový šéf pozve a promluví vám do duše. Pak teprve bude vše O.K. a i z vás tréma uplynulých dvou (tří) měsíců spadne.

Jako lokomotiva
Nástup do nové práce by měl být jako rozjezd parní lokomotivy táhnoucí těžký nákladní vlak. Pomalu, velmi pomalu se rozjíždí, s jistotou přidává na obrátkách a v závěru nasadí rychlíkové tempo. Je pak jen těžko k zastavení. Začínejte ve své nové práci stejně. První den se seznamte, vyřiďte formality, omrkněte co je schováno v šuplíku vašeho nového stolu a pomaličku se začněte seznamovat se samotnou prací.

Ptejte se
Ptejte se pořád, na všechno znova a znova. Váš nový šéf je připraven se vám věnovat. Nebojte, on si čas najde. Ptejte se v prvním týdnu, měsíci, čtvrtletí. Rozhodně se ale neptejte po půl roce. To je velká chyba. To je začátek konce. Nechte si vše vysvětlit, řádně zaškolit. Vracejte se ke stejným tématům. To je jako rozjezd onoho vlaku. Když se pomalu rozjedete, získáte sílu a rychlost a k jejímu udržení pak bude stačit málo energie. Uvidíte, že ani nepostřehnete, že jedete na tak velký výkon a věřte, že šéf to ocení. Sami sebe překvapíte.

Pozor na rychle vzniklá přátelství
Nebuďte ze začátku příliš důvěřiví. První dojem z kolegy, že je perfektní kámoš se může po třech měsících změnit na dojem, že se jedná o otravného kolegu. Bude ale pozdě, protože jste mu za první týdny o sobě prozradili i co jste nechtěli a pak zjistíte, že vy o něm nevíte nic. Frustrující pocit.

Iniciativní, ale skromní
Měli byste působit iniciativně, ale zároveň skromně. Někdy je těžké najít tu správnou rovnováhu mezi tím ukázat, co umíte, a zároveň vyčkat, seznámit se se situací ve firmě a nechat si poradit od kolegů. V zásadě platí: neklaďte na sebe příliš vysoké požadavky hned na začátku. Vždy je lepší příjemně překvapit než vystřílet si všechny náboje najednou a pak zklamat velká očekávání. Nehledě na to, že pokud se uvedete jako největší expert a suverén, vaši spolupracovníci budou škodolibě čekat na každý váš falešný krok a zdůrazňovat i sebemenší vaši chybu. (Jobs.cz)

Hledáte novou práci? Perspektivní, zajímavou, prestižní? Sledujte výběr těch nejlepších nabídek na trhu práce na http://jobs.finance.cz

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky