MfD: ČD Cargo bude od ledna znovu vozit uhlí do Chvaletic

06.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Státní železniční dopravce ČD Cargo bude od ledna znovu vozit uhlí ze severočeských dolů do elektrárny Chvaletice. V soutěži o zakázku nabídlo ČD Cargo nejnižší cenu, konkrétně 93 korun za tunu uhlí. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Uhlí do Chvaletic od loňska vozí AWT Zdeňka Bakaly, za tunu uhlí si účtuje 160 korun.

\"ČD Cargo ukázalo zkušenost i dravost. Potěšilo nás, že byli schopni konkurovat novým soukromým firmám, a velmi příjemně nás překvapila i vysoutěžená cena,“ řekl deníku obchodní ředitel Severní energetické, které patří důl ČSA i chvaletická elektrárna, Damir Dordevič. AWT podle MfD nabídlo v soutěži cenu zhruba 100 korun za tunu.

Než ČD Cargo o zakázku loni přišlo, měla hodnotu 700 milionů korun ročně. Nyní spadla pod 300 milionů korun. Společnost ale odmítá, že by s cenou šla pod náklady. \"Silná konkurence na trhu nákladní dopravy způsobuje zásadní snížení marží a tento trend trvale pokračuje. Výjimkou pochopitelně není ani zmíněná zakázka na přepravu uhlí do Chvaletic. Naše nabídnutá cena je samozřejmě zisková, i když marže je nižší než dříve,\" sdělil MfD šéf ČD Cargo Oldřich Mazánek.

ČD Cargo v prvním pololetí meziročně zdvojnásobilo zisk na 540 milionů korun. Přeprava ale v prvních šesti měsících klesla o pět procent. Zvýšení zisku pomohlo výrazné propouštění a také to, že společnost přestala s přepravou některých ztrátových vozových zásilek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK