STEM: Češi jsou pro zpřísnění hazardu, automaty jim vadí víc

06.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Většina Čechů chce zpřísnit podmínky hry na hracích automatech, ženy by zpřísnily i kurzové sázení. Mladší lidé jsou benevolentnější, vyplývá z průzkumu společnosti STEM pro Asociaci provozovatelů kurzových sázek (APKURS). Tato asociace usiluje, aby aktuálně připravovaný nový zákon o hazardních hrách odlišil jednotlivé druhy hazardu.

\"Veřejnost ke hraní na hracích automatech zaujímá jednoznačně negativní postoj, který je příznačný jak pro ženy, tak pro muže. Celkem se vůči němu vymezuje na 84 procent respondentů,\" prohlásil ředitel STEM Jan Hartl.

I proto by drtivá většina (86 procent) lidí starších 18 let zpřísnila podmínky pro hraní na automatech. Pouhá dvě procenta by podmínky \"rozhodně nezpřísňovala\". \"Zpřísnění podmínek hry na hracích automatech požadují všechny věkové skupiny. Mladí jsou v tomto názoru méně radikální než ostatní věkové skupiny, ale i mezi nimi zpřísnění požaduje téměř 80 procent z nich,\" podotkl Hartl.

Více benevolentnější jsou Češi vůči kurzovým sázkám, tedy převážně sportovnímu sázení. Takřka polovina (49 procent) ho vnímá neutrálně, záporný názor na něj má čtvrtina respondentů. O něco kritičtější jsou ženy, sázení na sport vadí 30 procentům z nich oproti 19 procentům u mužů. Pozitivní vztah klesá také s věkem, starší lidé jsou vůči jakémukoliv hazardu více nekompromisní.

I tak by takřka polovina (45 procent) lidí uvítala zpřísnění i pro kurzové sázky, naopak 47 procentům vyhovuje současná podoba restrikcí týkajících se sportovního sázení.

Asociace zastupující největší hráče na poli kurzového sázení přišla s výsledky bleskového průzkumu pár dní předtím, než ministerstvo financí představí kompletní podobu nového zákona o hazardních hrách. Už minulý týden členové APKURS apelovali na to, aby zákon odlišil jednotlivé typy her podle jejich údajné škodlivosti. Tomu však resort s největší pravděpodobností vstříc nevyjde a i v novém zákoně zachová jednotnou daňovou sazbu.

Veřejnosti chce ministerstvo zákon představit ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK