Komoditní vývoj v září

09.10.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní index RICI oslabil v září o sedm procent. Důvodem je zejména vysoká produkce a růst zásob klíčových surovin, jako jsou ropa a obilniny. Poptávka po komoditách ze strany spekulantů a investorů je nízká. Inflace ve světě je minimální, takže se v současnosti nevyplácí držet reálná aktiva.

Pro ceny komodit je nepříznivý i růst hodnoty amerického dolaru. Ten zhodnocuje především kvůli dobrým makroekonomickým indikátorům z USA a očekávání postupného zvyšování hlavních úrokových sazeb ze strany Fedu. Naopak Evropa nadále zápasí s hospodářskou recesí, kvůli které musela ECB přistoupit ke snížení sazeb na historické minimum 0,05 procenta. Evropská centrální banka taktéž připravuje svoji verzi kvantitativního uvolňování.

Cena ropy propadla na nejnižší úroveň od konce června 2012. Důvodem výprodeje je zářijové oživení produkce ze strany OPEC, kterému pomohlo především citelné navýšení těžby ropy v Libyi. Produkce dosáhla v této zemi dokonce nejvyšší úrovně za více než rok. Boje s ISIS na Blízkém východu zatím neomezily dodávky ropy z Iráku. Podle vládních představitelů země dokonce zvýšila svoji zářijovou produkci o 5,5 % na 2,5 miliónu barelů denně. Těžba roste i v USA, které momentálně dodávají 8,8 miliónů barelů denně, což odpovídá nejvyšší hodnotě od března 1986. EIA odhaduje, že v příštím roce překoná průměrná produkce v USA hranici 9,5 miliónu barelů, 45leté maximum.

Trh zemního plynu v USA se mění. Téměř po čtvrt století ztrácí distribuční systém zemního plynu Henry Hub v americké Louisianě svoje výsadní postavení. Doposud se pro obchodníky z celých Spojených států jednalo o nejdůležitější místo pro určování ceny plynu. Henry Hub, spojující více než tucet plynovodů z Texasu a Mexického zálivu, byl překonán jako nejvíce aktivní místo pro obchod se zemním plynem terminály v Pensylvánii, která je bohatá na břidlicový plyn.

Zlato pokračuje spolu s ostatními drahými kovy v oslabování, jelikož inflace ve světě je nadále velmi nízká a investoři vyprodávají své pozice. Dodávky platiny a paládia z Ruska nebyly kvůli sankcím EU omezeny. U paládia bude v letošním roce zřejmě zaznamenán rekordní deficit mezi nabídkou a poptávkou. Ve své zprávě to uvedla investiční banka Barclays, která odhaduje, že deficit dosáhne 811 000 trojských uncí.

Stěžejními důvody oslabení mědi jsou negativní ekonomické signály z Číny, které indikují zmírnění poptávky po tomto kovu ze strany největšího spotřebitele průmyslových kovů na světě. Hospodářský růst Číny zaostává za předpoklady. Velkým zklamáním je zejména pomalejší růst průmyslové produkce a ochabování aktivity výrobních podniků.

Ceny obilnin a olejnin propadly po WASDE reportu amerického ministerstva zemědělství. Celkově se cena pšenice snížila letos už o pětinu, kukuřice zlevnila o čtvrtinu a cena sóji je nižší až o 30 procent oproti počátku roku. Aktuálně prognózovaná rekordní globální produkce pšenice tento rok dosáhne 720 miliónu metrických tun, což je o 3 milióny více, než ministerstvo předpovídalo v srpnu. Ještě větší 2,1 procentní nárůst produkce předpovídá ministerstvo u sóji. Té by se mělo tento rok sklidit 311,1 miliónu metrických tun.

Velmi volatilní byl cenový vývoj u kakaa. To nejdříve zdražilo na 40měsiční maximum v důsledku obav z rozšíření viru ebola dál do západní Afriky, která dodává na světové trhy přibližně 60 procent nabídky. V posledních dnech měsíce září však nastala korekce po informacích, že se šíření viru dostává pod kontrolu.

V říjnu předpokládáme další nevýrazný vývoj cen komodit. U obilnin a olejnin by mohl nastat další pokles cen, jelikož sklizeň je díky dobrému počasí rychlá. Oslabení se nedá vyloučit ani u zlata a stříbra. Americká centrální banka plánuje pomalu utahovat monetární politiku, což by mohlo ještě více utlumit inflaci.

Tabulka: Změna ceny v září a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.9.

ropa WTI

-5,0

91,2 USD za barel

zlato

-5,9

1211,6 USD za oz

měď

-4,5

3,02 USD za libru

kukuřice

-12,1

3,21 USD za bušl

pšenice

-15,2

4,78 USD za bušl

káva Robusta

-3,1

1992 USD za tunu

vepřové maso

-3,7

94,53 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20141008_colosseum_komodity

Zdroj: Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE