Developeři v Praze prodali letos meziročně o pětinu více bytů

09.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Developeři v Praze letos prodali 4250 nových bytů, což je meziročně o 22,7 procenta více. Jen během třetího čtvrtletí si lidé koupili 1400 bytů, což představuje meziroční růst o 28 procent. Vyplývá to ze společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, kterou dnes zveřejnil Ekospol.

Za razantním růstem počtu prodaných bytů v letních měsících stojí podle Ekospolu vedle stále doplňované nabídky takzvaných superlevných bytů mimořádně příznivá situace na hypotečním trhu. Banky nyní v Česku nabízejí hypotéky s historicky nejnižšími úrokovými sazbami.

\"Z našich analýz též vyplývá, že narůstá i počet bytů koupených na investici. V současné době se tento podíl pohybuje okolo 30 procent,\" uvedl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Kromě toho se rozrostla nabídka developerů. Připraveno k prodeji aktuálně mají na 7000 nových bytů.

Loni se v hlavním městě prodalo přes 5000 nových bytů, pro letošní rok developeři odhadují prolomení hranice 5500 prodaných bytů. Průměrná cena skutečně prodaných bytů na konci letošního prvního pololetí podle společnosti Trigema činila 55.800 korun za metr čtvereční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK