Do nemovitostí v Evropě se letos investuje nejvíc za sedm let

14.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Objem investic do nemovitostí v Evropě je nejvyšší za posledních sedm let, jen v prvním pololetí vzrostl o čtvrtinu na 80 miliard eur (2,2 bilionu korun). Investoři však naráží na nedostatek dostupných projektů, vyplývá z dnes zveřejněného průzkumu společnosti KPMG Property Lending Barometer 2014.

Banky podle průzkumu kvitují současnou situaci, kdy je objem investic do sektoru nemovitostí nejvyšší od předkrizového roku 2007, se značným optimismem i do budoucna. \"Přesto si však v zemích západní Evropy investoři do realitního sektoru od bankovních institucí půjčují levněji než v zemích střední a východní Evropy,\" tvrdí zpráva KPMG.

S nejnižší úrokovou sazbou při realizaci nových projektů se podle KPMG investoři setkávají například v Německu nebo Rakousku. Kromě západoevropských zemí nabízejí nejpříznivější podmínky financování vyspělejší středoevropské a východoevropské trhy právě v České republice a Polsku. Nejvyšší marže jsou naopak v Rusku, Bulharsku a Chorvatsku.

\"V rámci regionu střední a východní Evropy má Česká republika jednu z nejnižších úrokových marží. Tento stav vyplývá především z dobré kondice českých bank a ze stability a úrovně českého realitního trhu,\" podotkl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti ve společnosti KPMG Česká republika.

Očekávání vysoké úrovně výnosnosti a stability činí z nemovitostí preferovanou investiční příležitost. Vysoký zájem investovat však vede k tomu, že chybí kvalitní projekty a poptávka po nich je tak několikanásobně vyšší než jejich nabídka.

\"V sektoru nemovitostí aktuálně existuje převis poptávky po projektech nad jejich nabídkou. Roste i poptávka po méně kvalitních nebo více rizikových projektech, investoři totiž hledají možnosti vyššího zhodnocení svých prostředků,\" doplnil Kliment.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK