Vybírejte z bankomatu s rozumem!

02.12.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chystáte se na nákup, mrknete do peněženky a ejhle – chybí hotovost. Co teď? Jednou z nejrychlejších a nejpohodlnějších cest je využít služeb bankomatu. Jenže jakou částku vybrat? A kolik spolkne bankomat?

Jednou z nejběžnějších bankovních operací s platební kartou, kterou řada z nás provádí i několikrát do měsíce je výběr hotovosti z bankomatu. Ve srovnání s výběrem peněz na přepážce jde o poměrně snadný a rychlý způsob, jak obstarat chybějící finanční prostředky. Mnozí z nás se nad tím ani nepozastaví, ale uvážlivým využíváním bankomatových služeb můžete ušetřit několik desítek korun měsíčně.

Jaké jsou ceny transakcí?
Poplatky za výběr z bankomatu se u jednotlivých subjektů mohou značně lišit. Drtivá většina z nich však zvýhodňuje svoji domácí síť bankomatů před přístroji konkurenčními. Jediný výběr z cizí sítě může přijít řádově na desítky korun. Takže základem jak ušetřit, je využívat výhradně služeb bankomatů stejné banky, která vydala vaši platební kartu. Ovšem časté výběry po malých částkách může i v „domácí“ bankomatové síti měsíčně představovat docela slušnou sumu. Nejrozumnějším a nejčastějším doporučením odborníků bývá snížit počet výběrů na minimum, tj. uskutečnit pouze jeden až dvě návštěvy skříněk s penězi za měsíc. Důvodem je skutečnost, že některé banky zvýhodňují prví dva výběry v měsíci, které jsou na rozdíl od dalších výběrů levnější nebo u některých subjektů bezplatné.

Následující tabulka znázorňuje výši poplatků za využití služeb bankomatu. Při výběru hotovosti v zahraničí účtují bankovní instituce několikanásobně vyšší poplatek než za stejné služby v tuzemsku. Celkové náklady za výběr mimo naše hranice jsou stanoveny buď procentuálně (je však stanovena minimální výše poplatku) nebo fixní částkou navýšenou o určité procento z celkové vybírané částky. 

Tabulka: Srovnání cen výběrů hotovosti z bankomatů u jednotlivých bank

Peněžní ústav Výběr z vlastního bankomatu Výběr z bankomatů ostatních bank Výběr z bankomatů v zahraničí
Česká spořitelna 6,-- 25,-- + 0,5 % 100,-- + 0,5 %
ČSOB 5,-- 25,-- 80,-- + 0,5 %
eBanka 4,90 24,90 1) 1,5 %, min. 140,--
GE Capital bank 9,-- 2) 25,-- 100,-- + 0,5 %
Komerční banka 5,-- 35,-- 1 %, min. 100,--
Raiffeisenbank 9,-- 3) 25,-- 4) 1 %, min. 125,--
Volksbank 2,50 25,-- 5) 75,-- + 0,5 %
Živnostenská banka zdarma 50,-- 6) 105,-- + 0,5 %

1) u bankomatů ČS, HVB, Euronet a ŽB je cena výběru 29,90 Kč, u ostatních 24,90 Kč
2) první a druhý výběr v měsíci z domácí sítě je zdarma, další výběry stojí 9,--
3) první a druhý výběr v měsíci z domácí sítě stojí 4,-- Kč, další výběry stojí 9,-- Kč
4) první a druhý výběr v měsíci z konkurenční sítě stojí 15,-- Kč, další výběry stojí 25,-- Kč
5) u bankomatů ČSOB zaplatíte 5,-- Kč, u ostatních bankomatů 25,-- Kč
6) první a druhý výběr v měsíci z konkurenční sítě je zdarma, další jsou za 50,-- Kč

Z této tabulky je na první pohled patrné, jak důležitá je příslušnost bankomatu, kdy všechny uvedené banky upřednostňují výběry z vlastní sítě před sítí konkurence.

Kvantita před kvalitou
Důležitou roli hraje v tomto případě také počet přístrojů, ve kterých lze hotovost vybrat. I když cílem většiny bankovních subjektů je rozšiřování vlastních bankovních sítí, je dobré si před samotným pořízením platební karty zmapovat situaci ve svém nejbližším okolí. Rozsáhlost bankovní sítě, tj. počet přístrojů, ve kterých lze hotovost vybrat, se značně liší. Např. u Živnostenské banky jsou výběry ze „živnosítě“ bezplatné, ale tuto možnost můžete využít pouze na 43 místech České republiky. Oproti tomu Komerční banka nabízí 541 a Česká spořitelna dokonce 1 070 přístrojů. Před pořízením karty si proto zjistěte, jaká síť bankomatů je ve vašem okolí nejrozšířenější nebo jaký přístroj hodláte nejčastěji využívat. Cesta za „domácím“ bankomatem do několik kilometrů vzdáleného města či městečka může srovnat rozdíly v cenách za transakci.

Přibližme se EU
Neškodilo by malé srovnání s Evropou. Ve většině západoevropských zemí bývají hotovostní výběry z bankomatu bezplatné. Po zaplacení ročního paušálního poplatku, které banky požadují za vedení účtu, jsou standardní bankovní služby zdarma (do těchto služeb patří samozřejmě výběry z domácí bankomatové sítě a v některých případech i ze sítě konkurenční).
Tento jev je však pro naše podmínky utopický a nedá se očekávat výraznější změna ani do budoucna. Tuzemské bankovní instituce totiž nastolily poněkud odlišný trend. Pomalu, ale jistě zvyšují rok od roku poplatky za jakékoliv využívání bankovních služeb, čímž namísto postupného přibližování se ke státům Evropy nabíráme v tomto směru stále větší ztrátu.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ