Zajistěte si ještě letos snížení daní

01.12.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Blíží se konec roku a Vy máte poslední možnost snížit si daň za právě probíhající daňové období. Jakými prostředky? Pár rad Vám přinášíme v následujícím článku...

Daňové přiznání sice budete odevzdávat až 31.3.2005 (15.6.2005 ti, kteří využijí služeb daňových poradců), ale právě nyní můžete ještě výši daně snížit!

Penzijní připojištění

Od základu daně lze odečíst částku, která se rovná úhrnu příspěvku zaplaceného na penzijním připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období, snížené o 6.000 Kč. Maximálně si ale můžete odečíst 12.000 Kč za kalendářní rok.

Nemáte-li uzavřené penzijní připojištění, pak můžete využít našeho prodejního centra umístěného zde.

Životní připojištění

Další položkou, kterou můžete odečíst od základu daně je také zaplacené běžné pojistné za tento rok. Musí se však splnit určité podmínky pro uplatnění odpočtu, tedy výplata pojistného plnění ve smlouvě musí být sjednána:

  • po šedesáti měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, během něhož dosáhne poplatník věku 60 let a
  • počínaje zdaňovacím obdobím, které započalo v roce 2004, u pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, k tomu za předpokladu, že splňuje podmínku minimální pojistné částky.

Minimální pojistná částka se pak stanoví pro tyto pojistné smlouvy s pojistnou dobou od pěti do patnácti let včetně na 40.000 Kč a pro pojistné smlouvy s pojistnou dobou nad 15 let na 70.000 Kč.

Pozor! Nejvyšší částku, kterou můžete za kalendářní rok odečíst je 12.000 Kč. Tato částka platí i v případě, že vlastníte větší množství smluv uzavřených u více pojišťoven.

Chcete si uzavřít životní pojištění? Pak navštivte naše prodejní centrum!

Dary

Chcete přispět darem například na veřejnou sbírku či vědu a vzdělání? Udělejte to! Od základu daně si pak můžete odečíst celkem hodnotu darů, která přesáhne 2% ze základu daně anebo minimálně 1.000Kč. V úhrnu nesmí být ale odpočet vyšší než 10 % základu daně.
Ani dárci krve nepřijdou zkrátka. Za odběr si mohou odečíst 2.000 Kč.

Úroky

Základ daně je možné také snížit o úroky, které zaplatíte v kalendářním roce z:

  • úvěru ze stavebního spoření
  • hypotéčního úvěru poskytnutého bankou nebo pobočkou zahraniční banky, snížený o státní příspěvek
  • úvěru, který byl poskytnut stavební spořitelnou, bankou nebo pobočkou zahraniční banky v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem. Využití odpočtu je možné pouze v případě, když úvěr využijete na financování bytových potřeb. Nesmí se tak ale stát v rámci podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti či pro účel pronájmu.

K zajištění bytové potřeby můžete využít i více úvěrů, ale snížení základu daně nesmí celkem překročit 300.000 Kč ročně. Uvedené omezení se musí dodržet i v součtu s úvěry jiných poplatníků žijících ve stejné domácnosti. V případě, že splácíte úrok jen po část roku, pak si nejprve musíte rozpočítat splátky do jednotlivých měsíců a z těch teprve vypočítat přesnou výši za dobu Vašeho splácení úroků.

Členské příspěvky člena odborové organizace

Platíte-li členské příspěvky, pak můžete odečíst částku až do výše 1,5 % zdanitelných příjmů, s výjimkou příjmů zdaněných srážkou dle zvláštní sazby daně. Nejvyšší sumou, kterou můžete odečíst jsou 3.000 Kč za zdaňovací období.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ