Nejlepší lyžování na Moravě

01.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jeseníky jsou bezesporu nejvyšší hory Moravy a Slezska. Poskytují optimální podmínky pro turistiku, cyklistiku a zimní sporty. Dneska Vám přinášíme aktuální informace z některých lyžařských středisek.Dozvíte se aktuální ceny a úroveň služeb.

Téma týdne: Zimní sezóna začala

Jeseníky, nejvyšší hory Moravy a Slezska, se rozprostírají v nejsevernějším cípu Moravy. Horská hradba o průměrné nadmořské výšce 1350 m, které dominuje na východě Praděd (1492 m n.m.) a na západě Králický Sněžník (1424 m n.m.), se sestává z masívu Kralického Sněžníku, Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku, Nízkého Jeseníku a jejich podhůří. Půdní a klimatické podmínky ve vrcholových částech Jeseníků nebyly vhodné pro zemědělskou výrobu, proto tam ani na úbočích nikdy nevznikla stálá sídliště. Poskytují však optimální podmínky pro turistiku, cyklistiku a zimní sporty.

Červenohorské sedlo (www.skiklub-su.cz)

Lyžařský areál Červenohorské sedlo je jedním z nejznámějších středisek sjezdového lyžování na severní Moravě. Je známou křižovatkou zimních, ale i letních turistických cest. Poloha dává předpoklad pro kvalitní zimní sezónu od poloviny prosince do konce března. Lyžařský areál provozuje SKI KLUB Šumperk. Dnes se toto místo řadí mezi nejznámější střediska sjezdového lyžování na Moravě a zároveň je i kvalitním východiskem a křižovatkou lyžařských turistických cest. Návštěvník si může vybírat mezi terény od těch vysloveně lehkých až po prudký slalomový svah, určený nejvyspělejším lyžařům. V prostoru Červenohorského sedla naleznou návštěvníci také veškeré další služby včetně servisu, úschovny, půjčovny, lyžařské školy, kapacitního parkoviště a kvalitního stravovacího i ubytovacího zázemí. V případě zaplněného parkoviště na Červenohorském sedle je k dispozici záchytné parkoviště v Koutech nad Desnou. Z tohoto místa je organizována kyvadlová doprava.
Běžecké tratě se z Červenohorského sedla rozbíhají na obě strany Hrubého Jeseníku. Podstatná část z nich je strojově upravována. Asi nejvyhledávanější trasou se vydávají lyžaři-běžci jižním úbočím Velkého Klínovce, dále na Švýcárnu a do oblasti Praděda.

  • Nadmořská  výška: 845-1165 m.
  • Počet vleků: 8
  • Délka sjezdu: 280 - 800 m.
  • Obtížnost sjezdovek: žlutá, modrá, červená, černá
  • Převýšení: 30-300 m.
  • Večerní lyžování, občerstvení, ubytování v místě.

Jízdné v Kč

Ubytování v Kč/noc
dopolední odpolední hotelového typu turistického typu

300

400

540 - 1020

220

Miroslav (www.rsmiroslav.cz)

Ski centrum Miroslav se nachází v lázeňské obci Lipová Lázně, v chráněné krajinné oblasti Jeseníků. Penziony Miroslav, Pod Sněhulákem a Hanka, jsou rozmístěny do 800m pod vrcholem "Miroslav". Přímo u chaty Miroslav jsou lyžařské sjezdovky se čtyřmi vleky. Jádrem celé oblasti je horský masiv Hrubého Jeseníku s hlavními skupinami Keprníku 1420 m, Pradědu 1492 m, Mravenečníku 1342 m. Lesy zde pokrývají 90% oblasti. Přímo v Lipové jsou známé lázně založené již roku 1829. Do těchto lázní je možné docházet na různé léčebné kůry. Rekreační a sportovní pobyty poskytujeme v průběhu celého roku. V zimním období se celá oblast změní v lyžařské centrum. Zvláště oblíbené se v posledních letech staly sjezdovky na Miroslavy.
Areál tvoří několik sjezdových tratí střední obtížnosti vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Areál nabízí lyžařům vleky o délkách 1200m, dvakrát 600 a 300m. Celková kapacita vleků je více než 2 700 přepravených osob za hodinu, a celková délka tratí přesahuje 3 000 m. Součástí areálu je také nový snowboardový svah. Sjezdovka o délce 600 m je osvětlena a je v provozu denně od 9:00 do 21:00 hodin. Všechny sjezdovky jsou pravidelně upravovány a v případě potřeby uměle zasněžovány. Lyžaři mohou využít lyžařskou školu, půjčovnu lyží, ski servis, úschovnu lyží, restauraci a rychlé občerstvení. K cestě z parkoviště, které je vzdáleno cca 500m od vleků, lze využít služeb skibusu.

  • Nadmořská  výška: 635 - 866 m
  • Počet vleků: 4
  • Délka sjezdu: 300 - 1200 m.
  • Obtížnost sjezdovek: modrá, červená
  • Večerní lyžování, občerstvení, ubytování v místě.

Jízdné v Kč

Ubytování v Kč/noc
dopolední odpolední turistického typu

100

310

200 - 520

Dolní Morava (www.dolnimorava.cz)

V Dolní Moravě mají návštěvníci během zimní sezóny k dispozici pět lyžařských vleků a desítky kilometrů vzorně upravených běžeckých tratí po horských hřebenech a v malebném údolí řeky Moravy - a to vše pod dozorem spolehlivé horské služby.
Lyžařský areál Větrný vrch se nachází zhruba v polovině obce, nabízí dokonale upravenou sjezdovku dlouhou 800 m, s umělým osvětlením, kotvovým vlekem a mnohé jistě potěší i přilehlý snowboardový park ( skokánky, rampy ). Lyžařský areál SKI Sněžník pod Sviní Horou ( 1.232 m n. m. ) se nachází na konci obce, cca. 3 km od našich srubů a bezesporu patří k nejatraktivnějším na Moravě. V nadmořské výšce 700 - 1.140 m je zde pět sjezdovek a čtyři vleky s hodinovou kapacitou 3.400 osob a dětské lano. Náročnější lyžaře jistě nadchne černá sjezdovka, která je považována za nejprudší v ČR ( 900 m ), červená sjezdovka ( 1200 m ) je pak pro středně pokročilé a dvě široké upravené sjezdovky potěší začátečníky a děti. Své služby zde nabízí i lyžařská škola.

  • Nadmořská  výška: 760 - 1140 m
  • Počet vleků: 5
  • Délka sjezdu: 1200 m.
  • Obtížnost sjezdovek: červená, černá 
  • Večerní lyžování, občerstvení, ubytování v místě.

Jízdné v Kč

Ubytování v Kč/týden
dopolední odpolední turistického typu

300

390

1610 - 2870

Praděd – Ovčárna (www.praded-info.cz)

Uprostřed chráněné krajinné oblasti Jeseníků se nachází nejvyšší hora Moravy Praděd - 1491 m.n.m. Tento moravský ledovec láká především svými přírodními krásami a vynikajícími sněhovými podmínkami. Okolní terény uspokojí příznivce sjezdového i běžkařského lyžování, kteří mohou za sněhem přijet již koncem října a sníh se obvykle udrží až do začátku května. Vhodné podmínky k lyžování zde naleznou jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři.Na severních svazích Petrových kamenů (1438 m.n.m.) jsou nejvýše položené vleky a sjezdové tratě na území České republiky. V letních měsících si své přijdou také milovníci pěší turistiky a obdivovatelé krásné zalesněné horské krajiny. Na vrcholu Pradědu je 162 m vysoká televizní věž s přístupnou rozhlednou.
Chráněná krajinná oblast vám zaručuje nedotčenou a původní přírodu. V blízkosti jsou četné vodopády, nejcennější rezervace Jeseníků Velká kotlina či klimatické lázně Karlova Studánka s nejčistším vzduchem ve střední Evropě.

  • Nadmořská  výška: 1300-1445 m.
  • Počet vleků: 6
  • Délka sjezdu: 250 – 900 m.
  • Převýšení: 90-200m
  • Obtížnost sjezdovek: modrá, červená, černá
  • Večerní lyžování, občerstvení, ubytování v místě.

Jízdné v Kč

Ubytování v Kč/noc
1 jízda dopolední odpolední hotelového typu turistického typu

25

220

360

360 - 1030

230

Další finanční tipy a triky najdete na stránkách www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky