Přehnaná byrokracie odrazuje zahraniční firmy, tvrdí developeři

23.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Průmysloví developeři si nejvíce stěžují na přehnanou byrokracii a dlouhý proces povolování staveb, prý to odrazuje zahraniční firmy. Potenciálním zahraničním nájemcům logistických parků, skladů a výrobních hal vadí i nedostatečná dopravní infrastruktura, vyplývá z nejnovější Studie developerských společností 2014 společností CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž část má ČTK k dispozici.

Developeři, kteří staví skladové, výrobní a montážní haly, považují byrokracii za největší brzdu současného rozvoje průmyslového developmentu. \"Jedná se především o požadavky kladené na developery, složitý proces přípravy a schvalování výstavby průmyslových objektů, komplikace při výstavbě dopravní infrastruktury a v neposlední řadě složitá politická jednání mezi představiteli státu, která zpravidla nevycházejí z ekonomické podstaty, ale spíše ze zájmů politických stran,\" uvádí zpráva.

To potvrzuje i ředitel jednoho z významných majitelů logistických prostor v ČR, společnosti P3 pro ČR Tomáš Míček. \"Hlavní brzdou rozvoje jsou zákony a předpisy České republiky upravující povolení k výstavbě. Jejich připravované změny mají dle dostupných informací podmínky pro potenciální investory v naší zemi ještě dále zkomplikovat. Myslím, že toto je téma, kterému by se měla věnovat přímo vláda České republiky a stanovit si toto téma jako jednu ze svých krátkodobých priorit,\" požaduje Míček.

Ředitel společnosti Reflecta Development Jakub Sklenka upozorňuje také na tristní personální politiku státu. \"Politici se střídají a s nimi se střídají i různí ředitelé. To je totálně nestabilní prostředí. Pokud chcete projednat významný projekt, je to značný problém. Politici nechápou, že existuje něco jako kontinuita, vize a hlavně to, že mají mít osobní zodpovědnost,\" neskrývá rozhořčení Sklenka.

Dalšími problémy limitujícími rozvoj průmyslového developmentu v České republice jsou podle zprávy nekvalitní legislativa a její časté změny, vysoké požadavky majitelů pozemků a časté změny v daňové oblasti.

To všechno prý může podle ředitelů developerských nemovitostí ovlivnit zahraničního klienta při rozhodování o nájmu nebo koupi nemovitosti v Česku. Česká republika v jejich lákání soupeří hlavně s Polskem, Slovenskem a Maďarskem.

Klíčovým faktorem však stále zůstává lokalita, dostatek kvalifikovaných pracovníků v místě a dobrá dopravní dostupnost. \"Ta je ale současně slabinou řady regionů ČR, kde není dobudována dostatečná dopravní infrastruktura. Ta by podle zjištění NKÚ z loňského roku při dosavadní rychlosti měla být dokončena až za 32 let,\" píše se ve zprávě.

Jako další významné faktory, které jsou při rozhodování klienta důležité, uvádějí developeři celkové provozní náklady budovy a také cenu pronájmu. \"Klíčovým kritériem při rozhodování klienta je zejména lokalita, ve které firmy potřebují mít umístěn svůj provoz. Po výběru lokality je rozhodovací kritérium dáno výší nájemného, cenou služeb, dopravní dostupností a kvalitou nabízených nemovitostí, většinou v tomto pořadí, nicméně každý klient dává v závislosti na typu své činnosti jednotlivým faktorům různou váhu,\" dodal manažer developmentu ve společnosti Segro CR David Plzák.

Na konci třetího čtvrtletí bylo v Česku celkem 4,77 milionu metrů čtverečních průmyslových a skladových ploch nejvyšší kategorie A určených k pronájmu. Jen letos přibylo 271.200 metrů čtverečních ploch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK