NKÚ našel v nákupu sídla Úřadu práce za 299 mil. Kč řadu chyb

25.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel v nákupu sídla Úřadu práce ČR (ÚP) za 299 milionů korun řadu chyb. Pracovní úřad prý dokonce uvedl nepravdivé údaje. Uvedl to server Česká justice. Zda to bylo důvodem pátečního odvolání šéfky ÚP Marie Bílkové, není jasné. ÚP prověrku nekomentoval, protože ještě nemá závěrečnou zprávu. Odvolání Bílkové, které překvapilo opozici i koalici, ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) zdůvodnila rozdílným pohledem na směřování úřadu.

Nákup budovy na pražské Letné za tři stovky milionů korun schválila loni přechodná úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka v demisi. Vysloužila si tím kritiku, mimo jiné proto, že prodejce budovy, firma Alkatria, získala objekt od vydavatelství Economia jen za 140 milionů. Prověrka NKÚ podle České justice ukázala například, že ÚP uvedl v žádosti o evropskou dotaci, která pokrývá čtyři pětiny nákladů na koupi, nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy.

Úřad také podle kontrolorů přesvědčivě nezdůvodnil nutnost pořízení nového sídla. \"ÚP sice uvedl předpokládané hodnoty k navýšení počtu zaměstnanců, ale sám v písemné informaci pro NKÚ upozornil na velice nízkou vypovídací hodnotu těchto údajů, která pramení z toho, že ÚP nemá k dispozici počítačový personální systém,\" píše se podle serveru v kontrolním protokolu. \"Doložené údaje k navýšení počtu zaměstnanců proto mohou být jen stěží objektivním údajem o reálné potřebě optimální kapacity nově pořízené budovy,\" píše NKÚ.

Kontrolní protokol byl dokončen v polovině srpna. ÚP proti němu v září podal námitky, které však kontrolní úřad 6. října ve většině podstatných bodů odmítl. Mluvčí pracovního úřadu Kateřina Beránková nechtěla závěry NKÚ komentovat, protože ještě nebyla vypracována závěrečná zpráva, píše Česká justice.

Na nákup podalo stížnost sdružení Holešovice sobě ve spolupráci se sdružením právníků Frank Bold, podle kterých byly koupí budovy porušeny principy přiměřenosti, hospodárnosti a transparentnosti. Transakci kvůli stížnosti prověřili úředníci spravující příslušný dotační program, ale podle médií pochybení neobjevili. Sdružení Holešovice sobě kvůli obchodu také podalo trestní oznámení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK