Ekonomice se stále daří

03.12.2004 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Deficit českého zahraničního obchodu se zřejmě v říjnu meziročně znovu zúžil, a pokračoval tak v pozitivním trendu, který byl urychlen květnovým vstupem do EU, ukázal v úterý průzkum Reuters.

V pravidelném měsíčním průzkumu mezi 15 institucemi, které sledují českou ekonomiku, předpověděli analytici za říjen schodek 3,0 miliardy korun, zatímco před rokem dosáhl hodnoty 5,4 miliardy. Výsledky obchodní bilance budou zveřejněny 6.prosince. Zahraniční obchod se tak znovu dostal do minusu po zářijovém přebytku ve výši 3,2 miliardy korun, který byl za tento měsíc nejpříznivější v posledním desetiletí a potvrdil solidní stav domácí ekonomiky.

Vývozy rostou meziročně o 20 až 32 procent od května, kdy rozšíření EU zbořilo celní bariéry se státy západní Evropy. V říjnu se však dá očekávat určité zpomalení kvůli statistickým vlivům, neboť letošní říjen měl o dva pracovní dny méně než loňský.

"Očekáváme, že se příznivý vztah mezi růstem vývozů a dovozů udržel i v říjnu," uvedl György Kovács, ekonom z budapešťské DZ Bank, který pro celý rok 2004 předpovídá zvýšení českého exportu o 14 procent a importu o 11 procent. "Tento výsledek exportu odpovídá 20procentnímu zvýšení exportních zakázek v září a vynikajícím výsledkům vývozních tržeb průmyslu v předchozích měsících," dodal.

Za devět měsíců dosáhl obchodní deficit 14,8 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku zhruba polovina. Analytici v průzkumu odhadli celoroční schodek na 40 miliard korun proti loňským 69,8 miliardy.

Česká ekonomika se také díky oživení investic souvisejících s exportem vyšvihla ve druhém čtvrtletí k meziročnímu růstu o 4,1 procenta, nejvyššímu za poslední čtyři roky. Ve třetím kvartále ale ekonomové počítají s jistým ochlazením a podle mediánu předpovědí 14 analytiků stoupl hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 3,9 procenta. Údaje budou zveřejněny 10.prosince.

Česká národní banka (ČNB) dříve uvedla, že růst tažený investicemi a exportem zatím nevyvolává poptávkové cenové tlaky. Naznačila tak, že se ekonomika může rozvíjet rychleji, než se předpokládalo, aniž by současně zvyšovala spotřebitelské ceny.
Relativně klidnou situaci z hlediska inflace mohou potvrdit také čísla z 8.prosince. Analytici předpokládají za listopad meziměsíční stagnaci cen, zatímco v meziročním srovnání čekají zpomalení růstu cenového indexu na 3,0 procenta z říjnového dvouapůlletého maxima na 3,5 procenta.

V prvních měsících příštího roku, kdy odezní jednorázový vliv loňského zvýšení daní, předpovídají ekonomové další ústup inflace směrem k hodnotě 2,5 procenta. Vzhledem k této vyhlídce očekávají finanční trhy delší stabilitu úrokových sazeb.

Autor: Marek Petruš
Přeložil: Jan Korselt
30.11.2004


Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU