Vysočina je rájem běžkařů

08.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Kraj Vysočina má díky malé nadmořské výšce problém s nedostatkem sněhu. I přesto v tomto kraji najdete profesionálně upravené tratě s dostatkem sněhu. Jak je to možné? Stačí počkat...

...na vhodné podmínky a svah uměle zasněžit.

Téma týdne: Zimní sezóna začíná

Vysočina a zejména Žďárské vrchy jsou rájem běžkařů. Na své si však přijdou i lyžaři sjezdoví. Připravili jsme pro vás přehled lyžařských středisek v kraji Vysočina a zaměřili se na detailní popis, ceny lyžařských vleků, ski servis, ceny za ubytování apod.


Harusův kopec (sjezdovka.nmnm.cz)
Sjezdovka na úpatí hory Harusák a běžkařský stadion u hotelu SKI patří mezi nejznámější střediska Vysočiny. Upravená sjezdovka leží v nadmořské výšce 741 metrů a má délku 550 metrů. Jsou zde dva vleky POMA a dětský lanový vlek. Sjezdovka má technické dosněžování a nabízí také večerní lyžování. Pro běžkaře jsou zde udržované běžkařské trasy. Každoročně se zde koná závod "Zlatá Lyže". Ubytovat se můžete v okolních vesnicích do 10 km, jako např. ve vesnicích Raďnovicích (3 km), Třech Studních  (5 km), Studnici (5 km), Rokytnu  (5 km), Fryšavě (7 km), Sklenném (5 km), Žďáru (10 km), atd. U sjezdovky Harusák je rozsáhlé parkoviště zdarma, WC, vyhřívaná odpočívárna, apod.

  • Vlek:
    Jednotlivá jízda: 8,- Kč
  • Ski servis: ano
  • Ubytování:
    Chata: od 850,- Kč za osobu a den


Nový Jimramov (www.skijimramov.cz)
Lyžařské středisko se nachází 3 km od Jimramova a 16 km od Nového Města na Moravě. Sjezdovky mají délku 500-600m a šířku 100 metrů. Leží v nadmořské výšce 650-750 metrů a mají po většinu lyžařské sezóny velmi dobré sněhové podmínky. Pro sjezdové lyžování je zde vlek POMA, který je upravován rolbou a v případě potřeby uměle dosněžován sněžnými děly. Středisko také nabízí večerní lyžování. Ubytovat se můžete v chatách nebo chalupách v nejbližších obcích. Přímo u vleku můžete zdarma zaparkovat na velkém parkovišti, odpočinout si ve vytápěné místnosti nebo se občerstvit.

  • Vlek:
    Jednotlivá jízda: 8,- Kč (děti 7,- Kč)
  • Ski servis: ano
  • Ubytování:
    Apartmán u Fialů: 920,- Kč za osobu a den
    Chalupa u Fialů: 1260,- Kč za osobu a den


Svratka (www.vleksvratka.cz)
Sjezdovka Svratka leží na okraji obce ve směru od Sněžného (v nadmořské výšce 742 m) a je určena jak pro děti a začátečníky, tak i pro pokročilejší lyžaře. Vlek má délku 400m a kapacitu 400 osob za hodinu. Pro úpravu sjezdovky je používána rolba a sněhová děla. Pro děti je zde také k dispozici dětský lanový vlek. Středisko nabízí večerní lyžování. Ubytovat se zde můžete buď u sjezdovky, nebo v okolních obcích jako např. v Sněžné nebo Blatinách (10 km). Zaparkovat můžete zdarma na velkém parkovišti poblíž vleku.

  • Vlek:
    Jednotlivá jízda: 30,- Kč
  • Ski servis: ano
  • Ubytování:
    Chata Svratka: 580,- Kč za osobu a den
    Hotel Svratka: 650,- Kč za osobu a den

Karasín (www.karasin.cz)
Nově vybudovaný lyžařský areál Karasín leží 3 km od Bystřice na Pernstějnem v nadmořské výšce 707 metrů. Vlek POMA s dvojkotvou má délku 450 metrů, sjezdovka šířku 60 metrů a kapacitu 1200 osob za hodinu. K úpravě sjezdovky se používá rolba a sněžná děla. Středisko také nabízí večerní lyžování. V okolí areálu naleznete ideální terény na běžky. Ubytovat se zde můžete v chatách a chalupách v okruhu 10 km. Zaparkovat je možné přímo u vleku.

  • Vlek:
    Jednotlivá jízda: 8,- Kč (děti 7,- Kč)
  • Ski servis: ano
  • Ubytování:
    Hotel Hájek: 170,- Kč za osobu a den (150,- Kč za os. a den při ubytování na více nocí)


Dalečín (www.mujweb.cz/sport/dalecin/)
Dalečín je malá obec u Vírské přehrady, umístěná 6 km od Bystřice nad Pernštejnem a 16 km od Nového Města na Moravě. Lyžařský areál leží právě na okraji této obce v nadmořské výšce 635 metrů. K dispozici jsou 2 vleky POMA s kapacitou 800 osob za hodinu a s délkou sjezdovek 500-600 metrů. Pro úpravu je používána rolba a sněhová děla. Sjezdovka je také osvětlená pro večerní lyžování. V okolí areálu jsou ideální terény pro běžkaře. Ubytovat se můžete v chatách nebo chalupách u sjezdovky nebo v okolních vesnicích. Zaparkovat je možné přímo u vleku.

  • Vlek:
    Jednotlivá jízda: 8,- Kč (děti 7,- Kč)
  • Ski servis: ano
  • Ubytování:
    Vila: od 300,- Kč za osobu a den
    Apartmán: 200,- Kč za osobu a den


Zdroj: Internetové stránky jednotlivých středisek

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality .

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky