Komoditní vývoj v říjnu

10.11.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Zlato počátkem měsíce posílilo ze svých letošních minim. Šlo o největší růst od června. Za pohybem stály spekulace, že zpomalení globálního růstu oddálí rozhodnutí amerického FEDu zvýšit úrokové sazby.

Tyto očekávání se ale nenaplnily a na konci měsíce se cena zlata dostala na nejnižší úroveň od poloviny roku 2010, jelikož FED odsouhlasil ukončení kvantitativního uvolňování. Ovšem zvýšení úrokových sazeb v USA se bude odvíjet od makroekonomických dat. Zatímco ostatní centrální banky přidávají stimul, FED svou monetární politiku utahuje, což činí americký dolar silnější.

Cena mědi během měsíce na burze CME poklesla díky posilujícímu americkému dolaru. Dolar se dostal na nejvyšší hodnotu od června 2010 vůči koši deseti nejvýznamnějších světových měn poté, co americká centrální banka oznámila ukončení programu odkupu dluhopisů. Evropská komise snížila svůj odhad růstu zemí eurozóny. Slabší růst v Evropě by ve výsledku mohl znamenat též nižší spotřebu mědi. Stejně tak panují obavy ze zpomalení hospodářství v Číně, což by opět byla citelná rána pro poptávku po mědi.

Ropa WTI na burze CME klesá od poloviny toho roku. Jinak tomu nebylo ani v průběhu října. Důvodem je obrovský přebytek produkce nad spotřebou. Kartel OPEC v minulém měsíci zvýšil svoji produkci o 0,5 milionu barelů na téměř 31 miliard barelů denně, což je nejvýše od srpna minulého roku. Důvodem je zejména vyšší těžba v Libyi a Iráku. Taktéž Spojené státy dodávají více ropy a tamní produkce se podle odhadů vyšplhala na 8,97 milionu barelů denně, nejvyšší úroveň od začátku sledování statistiky v roce 1983. Dovoz ropy do USA byl v září na úrovni 7,4 milionu barelů, což je o 6,7 % méně oproti minulému roku a nejnižší údaj za posledních 18 let. Spotřeba ropných produktů v zemi se snížila meziročně o 3,5 procenta na 18,6 milionu barelů. Mezinárodní energetická agentura (IEA) očekává pro letošní rok nejpomalejší tempo růstu poptávky po této komoditě od roku 2009. Letos předpokládá nárůst spotřeby ropy o 650 tisíc barelů denně, což je o 250 tisíc barelů méně oproti zářijovému odhadu. Důvodem je ochabování ekonomického růstu ve světě. Zejména Evropa je na pokraji recese, která by přinesla pokles spotřeby pohonných hmot. Cena ropy WTI na burze CME se propadla pod 80 dolarů za barel.

Cena kukuřice na burze CME klesla díky očekávání suchého počasí, které by tak mohlo zrychlit letošní sklizeň, která se odhaduje na jednu z největších v celé historii Spojených států. Tamní farmáři sklidili ke 2. listopadu kolem 61 % kukuřice, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zaostává o 12 %. Podle amerických meteorologů by v následujících sedmi dnech mělo spadnout maximálně 2,5 centimetru dešťových srážek v hlavních pěstitelských oblastech USA – tedy Iowa, Illinois.

Cena pšenice na burze CME za měsíc říjen vzrostla. Důvodem růstu jsou nepříznivé podnebné podmínky v Rusku a Brazílii. Někteří analytici tak očekávají, že díky suchu ve vybraných lokalitách Ruska se tamní sklizeň v roce 2015 sníží pod 50 milionů tun.

Cena kakaa byla začátkem měsíce velmi volatilní díky ebole. Tento virus byl i důvodem pro zdražení. Ukázalo se, že došlo k rozšíření do pěti až sedmi okresů ve státech Guinea a Libérie, které přímo sousedí s Pobřežím Slonoviny – největším světovým producentem kakaových bobů. Neustále tedy sílily obavy, že dojde k přerušení nebo přinejmenším zpomalení dodávek kakaa z této země. V polovině měsíce na kakau došlo k výprodeji a oslabilo až na úroveň 2867 USD za tunu. To je vůbec nejnižší cena za uplynulých 5 měsíců. Důvodem pro zmíněné zlevnění je postupné rozplývání obav z toho, že by vývozy z Pobřeží Slonoviny mohly být ohroženy virem ebola. Pobřeží Slonoviny je největší producent kakaových bobů na světě a právě v sousedních zemích – Libérii a Guinei byla ebola zaznamenána. Nicméně podle posledních dat došlo mezi 1. a 26. říjnem k růstu dodávek do přístavů v zemi o 3,8 % ve srovnání se stejných obdobím v loňském roce.

Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.10.

ropa WTI

-11,7

80,54 USD za barel

zlato

-3,3

1171,6 USD za oz

měď

0,8

3,04 USD za libru

kukuřice

17,5

3,76 USD za bušl

pšenice

11,5

5,32 USD za bušl

káva Robusta

2,8

2048 USD za tunu

vepřové maso

-6,9

88,02 US centu za libru

Zdroj: CSI

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20141110_colosseum

Zdroj: Autor příspěvku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE