MF: Spolufinancování fondů EU by neměl být do roku 2023 problém

11.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Spolufinancování projektů využívajících peněz z fondů EU by v programovém období 2014 až 2023 nemělo být problémem. Zároveň je ale třeba zajistit takové podmínky, aby se peníze čerpaly rovnoměrně a nehromadily se nároky na spolufinancování na konci období. V materiálu pro informaci na středeční jednání vlády to uvádí ministerstvo financí.

\"Na základě provedené analýzy je možné konstatovat, že při vhodném řízení nemandatorních výdajů by měl být sektor vládních institucí schopen spolufinancovat prostředky z fondů EU,\" uvedl úřad.

Materiál hodnotí, zda bude možné z veřejných rozpočtů ČR vynaložit dostatek peněz na spolufinancování, aby ČR mohla vyčerpat veškeré prostředky z evropských fondů, které bude mít k dispozici.

Česko má v letech 2014 až 2023 z různých evropských fondů k dispozici 21,98 miliardy eur (asi 605 mld. Kč). Ministerstvo financí odhaduje, že na národní spolufinancování bude nutné vyčlenit dalších minimálně 4,8 miliardy eur (tedy minimálně 125 miliard korun). Evropská komise totiž proplácí maximálně 85 procent způsobilých výdajů, zbytek musí doplatit příjemce dotace. Ze státního rozpočtu se platí celých 15 procent pouze u příjemců, kterými jsou organizační složky státu či státní příspěvkové organizace. K nim patří například i Správa železniční dopravní cesty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK