Zaručeně nejlevnější lyžování

09.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Při toulkách lyžařskými středisky nesmíme zapomenout na menší lokální vleky. Z důvodu snadné dostupnosti, levnějších služeb a malé obtížnosti jsou ideální právě pro lyžování rodin s dětmi.

Téma týdne: Zimní sezóna začala

V minulých dvou týdnech jsme postupně navštívili nejvýznamnější lyžařská střediska po celé republice. Bylo by od nás neslušné zapomenout na velice často opomíjené „malé vleky“. Většina z dnešních zkušených lyžařů v minulosti využívala jejich služeb, a trávila zde své první krůčky na lyžích pod dohledem trpělivých instruktorů nebo rodičů. Hlavní výhodou je relativně snadná dostupnost a nižší nákladovost služeb. V dnešním fintriku jsme vybrali pár vleků u kterých porovnáme ceny a kvalitu poskytovaných služeb.

Držkov (www.drzkov.cz)

Obec Držkov (Liberecký kraj) leží v  úvalu lemovaném okolními kopci, které dosahují nadmořské výšky od cca 600 do 869 m n.m (Černá studnice). Dolní část obce spadá za hranicí zástavby prudce do mimořádně romantického údolí divoké říčky Kamenice (pravý přítok Jizery). Pro svoji polohu, možnosti koupání, lyžování, turistiky letní i zimní, houbaření, divokou vodu, jakož i pro svoji dopravní dostupnost se Držkov stal vyhledávaným a oblíbeným místem mnoha lidí. V obci najdeme několik restaurací, lékaře nebo zubaře. V letech 1978 – 79 byl zde postaven vlek, který podpořil dlouholetou tradici zimních sportů. Vlek „Chocholka“ je dlouhý 401 m. a překonává převýšení 90 m.

Jízdné

  • celosezónní jízdenka: 1500 Kč
  • 1 hodina: 30 Kč
  • 1 jízda: 10 Kč


Kunčice (www.vlekykuncice.cz)

Kunčice u Starého Města, leží v masívu Králického Sněžníku, poblíž hranic s Polskem. Do Kunčic se dostanete autobusem nebo vlakem. Ale žádný spoj nevede přímo ze Šumperka do Kunčic, a proto musíte jet vlakem či autobusem ze Šumperka do Hanušovic a tam přesednete na další spoj a dojedete do Starého Města pod Sněžníkem a tam si můžete najít autobus, ale ta dálka ze Starého Města do Kunčic je zanedbatelná a zvládnete ji i pěšky. Proto tu jsou vždy 2 spoje. První si najděte spoj ze Šumperka do Hanušovic a potom si musíte najít jestli vám na tento spoj navazuje na nějaký vlak nebo autobus do Starého Města.
Lyžařský areál tvoří dva vleky v délce 600 m. a převýšením 150 m. Jsou zde podmínky pro večerní lyžování a svahy jsou v případě potřeby uměle zasněžovány. V blízkosti vleku najdete parkoviště, občerstvení, 2 restaurace, lyžařskou školu a servis.

Jízdné

  • celodenní jízdenka: 260 Kč
  • 1 hodina: 70 Kč
  • večerní lyžování: 150 Kč


Pekařov (www.webprostor.cz/sluzby/3h.sro/vlek)

Obec Pekařov se nachází nedaleko Šumperku. Sjezdovka je umístěna 9,5 km od křižovatky ve Velkých Losinách, směrem na Žárovou a Jindřichov. Vlek je položena v nadmořské výšce 700 m. Severovýchodní svah o délce 300 m. poskytuje výborné sněhové podmínky i v březnu. Na svahu je umístěné rychlé občerstvení. V blízkosti vleku najdete parkoviště a ubytovací zařízení.

Jízdné

  • permanentka na 12 jízd: 50 Kč
  • samostatná jedna jízda: 6  Kč


Vaňkův kopec (www.vankuvkopec.cz)

Ski areál Vaňkův kopec se nachází v malebném prostředí Nízkého Jeseníku v obci Horní Lhota, místní část - Zátiší. Komunikace vedoucí přímo k areálu umožňuje snadnou dostupnost auty i autobusem. Velmi výhodné je i spojení tramvajové. Vzdálenost konečné zastávky tramvaje č. 5 od ski areálu je cca 600 m. K dispozici máte tři vleky, které jsou v provozu denně od 9:00 – 21:00 hod.

  • velký vlek v délce 500m, převýšení 80 m
  • malý vlek v délce 270m, převýšení 58 m
  • nekonečné lano pro začátečníky v délce 43 m

Služby v areálu jsou na slušné úrovni. Samozřejmostí je noční lyžování a umělé zasněžování. Vnitřní a vnější občerstvení je umístěné přímo u svahu. Pro začínající lyžaře se nabízí možnost spolupráce s lyžařským instruktorem.

Jízdné
pro lyžařské kurzy:

  • celodenní lyžování: 150 Kč
  • polodenní lyžování: 80 Kč

pro veřejnost:
bude aktualizován před začátkem sezóny.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky