Společnost RPG Byty prodá letos v Ostravě čtyři bytové domy

13.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. listopadu (ČTK) - Společnost RPG Byty, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v zemi, prodá do konce roku nájemníkům čtyři bytové domy v Ostravě-Porubě. Nájemníci zaplatí 9000 korun za metr čtvereční. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl jednatel společnosti Pavel Klimeš. Další prodej bytových domů společnost neplánuje. RPG Byty spravují v Moravskoslezském kraji zhruba 43.000 bývalých bytů těžební společnosti OKD.

V březnu společnost oznámila, že nájemníkům nabídla k prodeji pět bytových domů a že jde o jednorázovou záležitost. Společnost domy prodává družstvům, která nájemníci museli založit. Prodané domy budou nakonec jen čtyři se zhruba 80 byty, protože v jednom domě se nájemníci nedomluvili na založení družstva.

\"Ve čtyřech případech se finalizuje prodejní a úvěrová dokumentace mezi družstvy a financujícími bankami. My předpokládáme, že do konce roku, pravděpodobně i do konce listopadu, bude tento prodej dokončen,\" řekl Klimeš.

Cena byla stanovena na 12.000 korun za metr čtvereční, přičemž nájemníci platí jen 9000 korun, protože 3000 korun jim společnost poskytla jako dotaci. Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků, Roman Macháček už dříve uvedl, že se sdružení od prodeje bytů za téměř tržních podmínek důrazně distancuje.

RPG Byty získala byty od své mateřské firmy RPG Industries, jež je koupila od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se Karbon Invest zavázal, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek. To se zatím nestalo.

Klimeš dnes řekl, že prodej dalších bytů společnost nechystá. \"Vždy jsme říkali, že šlo o jednorázový prodej. Není to oblast, u které bychom předpokládali v nejbližší době pokračování,\" řekl jednatel. Společnost podle něj běžně prodává jen finské domky, pokud o ně nájemníci, kteří tam bydlí, projeví zájem.

Jednatelé oznámili, že od 1. ledna se ve zhruba 9700 bytech zvýší nájemné. U ostatních bytů se nájemné zvýší jen o inflaci v průběhu příštího roku.

Lednové zdražení se týká smluv, které byly uzavřeny v roce 2010, a oblastí, kde je stále rozdíl oproti tržnímu nájemnému. U většiny bytů bude zvýšení nájmu činit do 300 korun měsíčně, u téměř 300 bytů bude zvýšení vyšší. Průměrné tržní nájemné v bytech RPG činí kolem 80 korun za metr čtvereční, což je podle zástupců společnosti méně, než kolik platí nájemníci u jiných pronajimatelů.

Ze 43.000 bytů je podle vedení společnosti kolem 2000 bytů volných. Jsou mezi nimi jak byty připravené k pronájmu, tak byty, které se opravují. Klimeš uvedl, že do domů společnost během deseti let investovala více než devět miliard korun.

Mluvčí společnosti Petr Handl řekl, že stále platí, že větší zájem je o menší byty, kterých je na trhu nedostatek. \"My jsme už předloni začali reagovat a velké byty 4+1 nebo 5+1, pokud to technicky jde, rozdělujeme na menší,\" řekl Handl.

Prostřednictvím společnosti RPG Byty vlastní bývalé byty OKD mezinárodní společnost CERCL Mining (bývalá BXR). V ní má podíl podnikatel Zdeněk Bakala, stejně jako v těžební firmě OKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK