Počet balíků na poštách stoupl před Vánoci meziročně o třetinu

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Počet doručovaných balíků prostřednictvím České pošty se před Vánoci meziročně zvýšil zhruba o 30 procent, proti běžnému provozu je téměř dvojnásobný. Poptávku táhnou hlavně internetové obchody. Firma kvůli zvýšenému provozu najme kolem 2000 brigádníků. ČTK to řekla mluvčí Marta Selicharová.

Pošta zaznamenává vyšší vnitrostátní provoz od konce října, ze zahraničí nabírají zásilky na počtu už během září. \"Podle každoročních zkušeností bude nejsilnější poslední týden před svátky,\" uvedla Selicharová.

Podnik kvůli předvánočnímu náporu nabral dočasné pracovníky zejména pro třídění zásilek ve velkých třídírnách a depech. Podle potřeby bude rovněž doručovat i o víkendu. \"V některých lokalitách po republice již o minulém víkendu probíhalo doručování v sobotu,\" doplnila.

Každoročním referenčním bodem je gigantická třídírna Malešice. Ta během roku odbaví kolem 80.000 zásilek denně, ale v současné době třídí zhruba 150.000 zásilek pro Prahu a střední Čechy a tranzitní zásilky na Moravu, Táborsko a Liberecko. \"V největší špičce, tedy týden před Vánocemi očekáváme okolo 200.000 balíkových zásilek denně,\" dodala mluvčí.

Každý rok pošta doporučuje klientům, aby si objednávali dárky například z e-shopů s předstihem. Stoprocentní jistotu doručení před Štědrým dnem mají zhruba týden před Vánoci. Balíky by neměly obsahovat výbušniny, radioaktivní látky, jedy, drogy, živé obratlovce nebo tlakové lahve.

Česká pošta provozuje přes 3250 poboček a zaměstnává více než 31.000 lidí. Firmě v balíkovém doručování konkurují například společnosti PPL nebo DPD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK