Uljukajev: Letošní růst HDP Ruska zřejmě předčí vládní prognózu

25.11.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. listopadu (ČTK) - Ruská ekonomika v letošním roce pravděpodobně vykáže růst o 0,7 až 0,8 procenta. V rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung to předpověděl ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Oficiální vládní prognóza přitom počítá pouze s půlprocentním růstem.

Někteří představitelé ministerstva již dříve upozorňovali, že oficiální prognóza na letošní rok je možná příliš pesimistická, protože za prvních deset měsíců roku dosáhl hospodářský růst 0,8 procenta.

Uljukajev nicméně naznačil, že vláda by mohla přikročit ke zhoršení své prognózy na příští rok. Ta nyní počítá s růstem HDP o 1,2 procenta, zatímco podle ruské centrální banky by měl hospodářský růst činit pouze 0,1 procenta, připomíná agentura Reuters.

Hospodářské problémy Ruska jsou podle ministra odrazem událostí v zahraničí, včetně ukrajinské krize. \"Lavina se řítí a je mimořádně obtížné ji zastavit,\" prohlásil Uljukajev.

Ministr také zopakoval svůj negativní postoj k možnému poskytnutí státní podpory největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Prohlásil, že podnik je v dobré finanční situaci. Rosněfť přitom požádala o více než dva biliony rublů (téměř bilion Kč) z ruského státního fondu.

Ruský ministr financí Anton Siluanov v pondělí uvedl, že ztráty, které Rusku způsobují sankce spojené s ukrajinskou krizí, představují asi 40 miliard dolarů ročně. Ztráty, které vznikají Ruské federaci vinou poklesu cen ropy pak ministr odhadl na dalších 90 až 100 miliard dolarů ročně. Celková částka, tedy až 140 miliard dolarů (zhruba 3,1 bilionu Kč) ročně, představuje kolem sedmi procent výkonu ruské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK