Co týden dal?

10.12.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Milion rodin s dětmi bude mít od Nového roku nižší daně, minimální mzda od ledna roku 2005 stoupne na 7185 korun, ...to jsou některé z důležitých událostí z tohoto týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Komisař Evropské unie pro obchod Peter Mandelson vyzval Čínu, aby od ledna roku 2005 omezovala vývoz textilu do pětadvacetičlenného bloku. EU totiž od ledna příštího roku v souladu s požadavky Světové obchodní organizace (WTO) přestane uplatňovat dovozní kvóty, a obává se, že její trh zaplaví levné čínské zboží. Čína loni vyrobila cca 17 % celosvětové produkce oděvů a textilu. WTO předpovídá, že vliv Číny se bude po odstranění obchodních bariér zvyšovat.

Francouzský premiér JeanPierre Raffarin představil hlavní body budoucí vládní politiky. Především zmínil další uvolnění zákonem stanoveného pětatřicetihodinového pracovního týdne a možnost snížení daní pro domácnosti, které zaměstnávají někoho na výpomoc. Tímto způsobem se Raffarin snaží posílit zaměstnanost. Svým voličům totiž slíbil, že v roce 2005 klesne nezaměstnanost pod 10 procent.

Turecko bude muset přistoupit na přísné podmínky, k nimž patří de facto i uznání Kypru a možné trvalé omezení migrace pracovních sil, pokud s ním mají být zahájena jednání o vstupu do EU. Uvádí to návrh prohlášení ze summitu Unie.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní doma

Od Nového roku bude mít podle nového zákona cca milion rodin s dětmi nižší daně. Tento zákon podpořili senátoři a nyní zbývá jen souhlas prezidenta. Nově si tak polepší rodiny s dětmi s nízkými příjmy a rodiny s dětmi, kde je mezi manželi velký rozdíl v příjmech. Naopak prodělají rodiny s příjmy nad 26 000 korun.

"Česká vláda rozhodla, že minimální mzda od ledna 2005 stoupne o 7,2 procenta na 7185 korun," uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková. Minimální mzdu v české ekonomice pobírají zhruba 2 procenta pracovníků. Podle resortu by rozhodnutí vlády nemělo pro firmy znamenat neúnosné mzdové náklady ani vést ke zvýšení nezaměstnanosti. Naopak by se měla postupně minimální mzda dále zvyšovat, aby lidi s nejnižšími příjmy motivovala k práci místo pobírání sociálních dávek, dodal resort.

Státní rozpočet vykázal ke konci listopadu schodek 66,4 miliardy korun, oznámilo Ministerstvo financí. Rozpočet pro letošní rok je sestaven s deficitem ve výši 115 miliard korun, úpravy ve výdajích jej prohloubily na 115,7 miliardy.

Česká pošta od února roku 2005 zvýší své ceny. Nejvíce podraží poštovní poukázky pro převod peněz, kde může být rozdíl v ceně až 14 korun. Poslání pohledu či dopisu vyjde na 7,50 korun, čili o korunu více než dosud. Jako důvod zdražení Česká pošta uvádí nárůst nákladů na pohonné hmoty a energií, vyšší daň z přidané hodnoty a vyšší požadavky na kvalitu univerzálních poštovních služeb po vstupu ČR do EU.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters
 

Posledních 7 dní na našem serveru

V sekci Penze jsme pro Vás připravili novinku. Jedná se o novou kalkulačku na výpočet důchodu. Dokáže vypočítat přibližnou hodnotu důchodu, kterou byste měli, pokud by Vám byl důchod přiznán v roce 2005. Neváhejte a zkuste si vypočítat o kolik by se Vaše příjmy z důchodu lišily od dnešní mzdy.

V sekci Daně si máte možnost zjistit výši daní některých zemí Evropské unie. Podsekci pro Vás postupně rozšiřujeme o další členské státy. Tento týden přibyla Belgie a Finsko.

Potřebujete zjistit adresu či telefonní číslo některé z bank? Aktualizovali jsme pro Vás seznam na našich stránkách.

Aktuální seznam pojišťoven, členů Asociace českých pojišťovacích makléřů a členů Komory pojišťovacích makléřů naleznete zde.

V sekci Kapitálový trh se věnujeme také alternativním investicím a tak jsme pro vás připravili nové informace o Certifikátech. Ty jsou velmi moderním a ve státech EU oblíbeným investičním nástrojem a tak si zaslouží pozornost investorů současných i potenciálních.


On-line prodej

TIP On-line prodeje: Od počátku prosince jsou Vám v našem Prodejním centru k dispozici nové formuláře k uzavření stavebního spoření nebo penzijního připojištění. Jsou přehlednější a s potřebnou nápovědou, která Vám usnadní jeho vyplnění. Stačí jen kliknout. Využijte tedy v tomto předvánočním čase uzavření smlouvy on-line z tepla domova a k tomu můžete získat i odměnu.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít:

STAVEBNÍ SPOŘENÍ = výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ = bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti investic.

Otázka: "Dobrý den. V létě jsem byl s přítelkyní na dovolené a po nepodařených nákupech a zrušených akcích cestovní kanceláře nám zbyly nějaké dolary. Jelikož v dohledné době asi nikam nepojedeme, patrně až opět příští letní sezónu, zajímá mne vámi předpokládaný vývoj kurzu dolaru, abychom se mohli rozhodnout, jestli je prodat zpět směnárně nebo ponechat. Děkuji."

Odpověď: "Dobrý den. V poslední době jsou dotazy na vývoj koruny vůči zahraničním měnám velmi časté. Je to zapříčiněno relativně rychlým a citelným posílením koruny (zvláště proti dolaru). Faktorů ovlivňujících vývoj měn je opravdu velmi mnoho. Z vlivů ovlivňujících vývoj české koruny je třeba vyzdvihnout mimo vstup do EU také relativně prosperující ekonomiku, politickou stabilitu, výši zahraničních investic a úroveň úrokových sazeb. Jedním z dalších vlivů, který by mohl posílit korunu, může být privatizace Českého Telecomu přes trh. Zahraniční zájemci by totiž museli nejdříve konvertovat zahraniční měny do korun..."

Celou odpověď naleznete zde.


Fintriky

Tématem finančních tipů a triků tohoto týdne je opět "Začátek zimní lyžařské sezóny na českých horách". Tentokrát vám blíže představíme Šumavu, Krušné hory, Vysočinu a malé lokální vleky. Páteční souhrnný článek bude obsahovat porovnání českých hor mezi sebou z hlediska nabídky kvalita / cena.


Anketa

V tomto týdnu jsme vám v naší anketě na www.finance.cz položili tuto otázku:

"Vláda schválila projekt půjček, s kterým mohou lidé do 36 let získat úvěr až 300.000Kč na bydlení. Zažádáte si o půjčku?"

Zde jsou odpovědi od našich čtenářů:

  • Ano, na schválení jsem čekal/a (23 %)
  • Zatím nejsem rozhodnut/a (15 %)
  • Nesplňuji pro půjčku podmínky (45 %)
  • Ne (17 %)

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum