Posílejte vánoční přání s předstihem

13.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Příprava na Vánoce je v plném proudu. Ve víru každoročních starostí a povinností bychom ovšem neměli zapomenout ani na své blízké. Malé přáníčko vždy potěší.

Téma týdne: Vánoce jsou tady…

Mnoho z nás vždy ke konci roku horlivě sestavuje seznamy blízkých a známých, kterým tradičně zasílají pohlednici s přáním příjemně prožitých svátků a mnoha úspěchů do nového roku. V poslední době čím dál více lidí využívá k posílání vánočních přáníček moderní komunikační kanály, tj. využívá služeb internetu či některého z mobilních operátorů. „Esemesky“, „ememesky“ či e-maily odsouvají klasická papírová přáníčka do ústraní. Výhodou takto zaslaných přání je především rychlost a nízké náklady. Zasilatel má také pestrou škálu výběru přání v podobě žertovných, romantických nebo jiných textů či obrázků.

Řada z nás přesto dává přednost klasickým pohlednicím či dopisům. Nejenže všichni nemají přístup na internet, ale ona taková klasická pohlednice má něco do sebe. Máte-li však rozvětvenou rodinu či řadu známých, které nechcete opominout, může vás rozeslání přijít na slušnou sumu.

Jaké jsou ceny?
Chystáte-li se využít poštovních služeb, cena se může být velmi rozdílná. Záleží na velikosti, provedení a hmotnosti odesílané zásilky. Pokud už jsou přání napsaná a správně vyplněny adresy, již nezbývá nic jiného než je poštou poslat.  Na pohlednice a standardní přáníčka by vám měla stačit známka v hodnotě 6,50 Kč. Pokud se rozhodnete posílat větší přání nebo přání neobvyklých rozměrů a tvarů, informujte se na poště v jaké hodnotě je třeba nalepit známku. Nalepíte-li známku nižší hodnoty, než která odpovídá vaší zásilce, může se stát, že příjemce bude muset doplatit rozdíl. A to by vašim blízkým asi radost neudělalo. Ne všichni však můžeme strávit zimní svátky se svými nejbližšími. Někdy nezbývá jiná možnost než poslat dárek poštou ve formě balíku. Zde je rozhodující hmotnost zásilky. Za balík do 2 kg zaplatíte 26 Kč, do 5 kg 30 Kč a patnáctikilová zásilka vás přijde na 50 Kč.

Ať už posíláte dárek nebo jenom pohled nezapomeňte, že tak v těchto dnech činní i mnoho dalších. Proto aby váš pozdrav dorazil včas, nenechávejte jeho zaslání na poslední chvíli. Pošta bývá každý rok zahlcena před vánocemi množstvím dopisů. Posílají se nejen pohlednice a přání nejbližším, ale také firmy rozesílají "péefka" svým obchodním partnerům. A to už je pořádná hromada dopisů.

SMS či MMS?
Cena bývá značně rozdílná i v případě využití rychlejšího způsobu doručení. Použijete-li internet, náklady na zasílání ať už internetové pohlednice nebo e-mailu jsou téměř nulové (nepočítáme-li nutnost připojení k internetu). Dáváte-li přednost doručení formou SMS či MMS, cena se liší v závislosti na operátorovi či zvoleném tarifu. Rozdílnou cenu zaplatíte, máte-li sjednaný paušál než užíváte-li kartu. Zasílání MMS (Multimedia Messaging Service) získává v poslední době stále větší popularitu. Služba MMS umožňuje posílat a přijímat fotografie, animace, melodie či jakékoli zvukové záznamy. Zatímco za příjem multimediální zprávy nezaplatíte nic, cena zaslání je na srovnatelné úrovni s výši poplatků za poštovní služby. V následující tabulce se dozvíte kolik stojí zaslání MMS u jednotlivých operátorů:

Tabulka cen za zaslání MMS (vč. 19 % DPH)

Operátor Paušál Karta
T-mobile 9,80 11,90
Eurotel 9,40 9,50
Oskar 11,90 11,90

A nakonec zajímavost - napište si Ježíškovi!
V duchu již desetileté tradice připravila Česká pošta také letos, tedy pojedenácté, tzv. Vánoční poštu. Od 6. do 24. prosince 2004 bude pošta na Božím Daru v Krušných horách používat příležitostné poštovní razítko s vánočním motivem. Otisk razítka zobrazuje smějící se sněhovou vločku, nad ní je s nápis Boží Dar, 24. 12. 2004. Zájemci, kteří chtějí, aby jejich vánoční přání adresovaná přátelům, příbuzným a dětem byla orazítkována zmíněným razítkem, nechť přání vloží do obálky a zašlou na adresu: Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar.
Pozor! Vánoční přání s vypsanými adresami, na které mají být doručena, musejí být řádně ofrankována, totéž platí o obálce s adresou Božího Daru, do níž se přání vloží. Na poště v Božím Daru budou vánoční přání opatřena příležitostným poštovním razítkem a doručena adresátům.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky