Komoditní vývoj v listopadu

08.12.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Zlato si za měsíc listopad prošlo dramatickým vývojem. Cena zlata dokázala propadnout na minima z roku 2010 k úrovni 1132 USD za unci. Podle údajů agentury Bloomberg se množství zlata drženého burzovně obchodovanými produkty (ETF, ETC) snížilo na 1643,4 tuny, což je nejnižší stav od konce srpna 2009.

Od začátku roku prodaly fondy již 119 tun. Příčinou byl soustavný pokles ceny zlata. Rovněž trh v tomto medvědím trendu podpořila prognóza Banky Goldman Sachs. Ta totiž očekává, že do konce tohoto roku by cena mohla propadnout na 1050 USD za unci a to díky velmi nízké inflaci ve světě. Značný podíl na vývoji ceny zlata měla i Švýcarská národní banka a její avizované referendum na konci měsíce. Švýcaři nakonec v referendu odmítli, aby Švýcarská národní banka (SNB) musela držet minimálně 20 % svých rezerv ve zlatě a také neprošel návrh zákazu prodeje zlatých rezerv. Jednou z částí referenda bylo rovněž hlasování o rozhodnutí stažení veškerého fyzického zlata vlastněného Švýcary zpět do Švýcarska, a to z Kanady, USA a Velké Británie. Zpočátku na to trh reagoval výprodejem k hodnotě 1141 USD za unci, avšak ztráty byly během dne vykorigovány k hodnotě 1221 USD za unci, k čemuž přispělo uvědomění, že se v podstatě tento výsledek očekával.

Cena mědi během měsíce na burze CME propadla na 285,6 centů za váhovou libru, což je minimum z roku 2010. Za tímto pohybem stály dva aspekty. Jedním z nich je posilující americký dolar, za kterým stojí pozitivní makroekonomická data a také politika FEDu. A druhým je neočekávaně nižší počet objednávek průmyslových zařízení ve Spojených státech. Objem objednávek po nevojenském zboží, nepočítaje segment letectví, zaznamenal v říjnu pokles o 1,3 %. Přitom ekonomové dotázaní agenturou Bloomberg ve svém přehledu u těchto objednávek očekávali nárůst o 1 %.

Ropa WTI zaznamenala markantní výprodej. Cena ropy prorazila supportní úroveň 80 USD za barel a následně se propadla až k hodnotě 65,70 USD za barel. Co tedy za tímto výplachem stojí? Především rozhodnutí kartelu OPEC, který ponechal těžební kvóty beze změny na úrovni 30 milionů barelů denně. Zejména Saudská Arábie byla pro zachování současné úrovně těžby. Většina ostatních zemí dvanáctičlenného kartelu byla pro snížení kvót o 1,5 milionu barelů denně. Snížení až o 2 miliony barelů denně pak prosazovala Venezuela. Ropa WTI se prodává za 66 dolarů.

Na pokles ceny sójových bobů měly vliv zejména navyšující se objemy nabídky této luštěniny ve Spojených státech. USDA potvrdila svůj odhad navýšeného vývozu sóji o 18 % na rekordní úroveň 3,958 mld. bušlů. Ovšem v závěru měsíce se lednová sója na burze CBOT dostala výše a to na 1030 centů za bušl. Prvním důvodem pro tento pohyb bylo snížení úrokové sazby v Číně poprvé od července 2012. Čína tak následuje podobnou politiku Evropské centrální banky. Nižší sazby by mohly podpořit hospodářské oživení a tím i poptávku po potravinách. Dalším důvodem pro růst byl fakt, že zásoby sóji v rámci burzy CBOT připravené k okamžitému dodání klesly o 16 %.

Futures kontrakty na pomerančový koncentrát se odrazily od supportní úrovně 124,10 centů za váhovou libru a dostaly se až k úrovni 147,50 centů za váhovou libru. Toto silné zdražování je spojeno s nepříznivými podmínkami pro pěstování citrusů jak v Brazílii, tak i na americké Floridě, což jsou nejvýznamnější pěstitelské oblasti na světě. Brazilské pěstitele pomerančů sužovaly sucha a vysoké teploty. V jihovýchodních státech USA pak naopak předpověď počítala s podprůměrnými teplotami, což je pro úrodu opačný extrém. Globální zásoby by se tak mohly propadnout na nová minima.

V roce 2014 jsme byli svědky posunu poptávky z hovězího masa na kuřecí a to díky zvýšené spotřebě mladších konzumentů. Vládní odhady predikují, že ceny masa v USA se zvýší až o 4,5 procenta v roce 2015. Tyto zisky se budou týkat hovězího, telecího a vepřového masa, které dle předpovědi mohou zdražit až o 5,5 procenta, což bude nejvíce z jakékoliv skupiny potravin. V budoucnu se očekává nadále silná poptávka zejména po kuřecím a vepřovém mase.

Tabulka: Změna ceny v listopadu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 30.11.

ropa WTI

-17,8

66,15 USD za barel

zlato

0,3

1175,5 USD za oz

měď

-6,2

3,04 USD za libru

kukuřice

-0,1

3,88 USD za bušl

pšenice

8,2

5,78 USD za bušl

káva Robusta

1,3

2074 USD za tunu

vepřové maso

-0,4

88,22 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20141208_komoditnivyvoj

Autor: Eva Mahdalová, analytik, Colosseum

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE