Výrobce nábytku Techo čeká pokles tržeb o desetinu na 1,5 mld. Kč

11.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Výrobce nábytku a interiérů Techo očekává letos pokles tržeb o deset procent na 1,5 miliardy korun. Klesne i zisk z loňských 120 milionů korun na letošních 60 až 70 milionů korun, řekl v rozhovoru s ČTK generální ředitel skupiny Jiří Kejval.

\"Letošní rok dopadne z hlediska obratu zhruba o deset procent hůře než loni, což je ale pro nás výborné, protože loni jsme měli významnou zakázku za 600 milionů korun. Počítám, že letos budeme mít půldruhou miliardu obratu,\" řekl. V příštím roce by se firma měla vrátit k růstu. \"Příští a přespříští rok bychom chtěli atakovat dvě miliardy,\" dodal.

Export tvoří až 80 procent tržeb skupiny. Za nejdůležitější trh Kejval považuje Velkou Británii, potenciál vidí v afrických zemích, Číně a Rusku. Právě v poslední jmenované zemi Techo i přes ekonomické sankce plánuje vlastní výrobu.

\"Rusové mají poměrně vysoká dovozní cla, kterým se chceme vyhnout tím, že budeme vyrábět lokálně. Ruský trh je pro nás klíčový. Aktuálně tam máme podepsané dva až tři velké klienty se zakázkami na další dva až tři roky, takže začátek máme zajištěný. První dodávku z místních zdrojů budeme expedovat na přelomu roku,\" řekl s tím, že v Rusku Techo bude zaměstnávat dvě desítky lidí.

Vlastní výrobu chce firma rozjet i v Číně, kde dosud hlavně nakupovala. \"Chtěli bychom také udělat další pobočku v Turecku a zcela novou ve Vietnamu. To všechno v příštím roce,\" uvedl Kejval.

Společnost Techo, která je od roku 2008 součástí nizozemské skupiny Royal Ahrend NV, dodává nábytek hlavně bankám, finančním i veřejným institucím a mezinárodním společnostem. Pobočky zřídila ve Velké Británii, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku, Rusku, Gruzii, na Ukrajině, v Číně a ve Spojených arabských emirátech. Kromě toho vyváží například do Nigérie, Gabunu či Trinidadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK