Katastrofální záplavy aneb dva roky poté

15.12.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každý z nás má jistě v živé paměti katastrofické obrázky povodní z léta roku 2002. Ničivý živel pustošící krajinu za sebou zanechal strašlivou spoušť. A jak vypadá situace dva roky poté?

Opravdová katastrofa
To, co se událo na začátku srpna roku 2002 změnilo život mnoha lidem. Dlouhotrvající deště přinesly neočekávané následky. Rozvodněné řeky vylévající se ze svých koryt se valily krajinou. Tato běsnící masa vody se nezastavila před ničím.

Již několik dní po povodních, které se přehnaly přes území Čech, bylo jasné, že rozsahem škod se tato živelní událost zařadí (společně se záplavami na Moravě) mezi největší pojistné události v moderní historii České republiky. Výsledkem byly desítky poškozených měst či vesnic a stovky zničených budov. Tisíce lidí se během krátkého okamžiku ocitlo bez střechy nad hlavou. V nejvíce ohrožených regionech byl okamžitě vyhlášen stav nouze. První odhady celkových škod se pohybovaly v desítkách miliard korun.

Dva roky poté
V průběhu dvou let pojišťovny vynaložily nemalé prostředky na obnovu a rekonstrukci postižených oblastí, které jsou po dvou letech k nepoznání (i když na několika málo místech jsou ještě stále k vidění pozůstatky povodňového živlu). Životy záplavami zasažených lidí se tak po několika měsících útrap vrací zpět do normálních kolejí.

Čísla a fakta
Jak ukazují výsledky České asociace pojišťoven, celkové škody byly skutečně mnohamiliardové. Tato asociace, sdružující největší české komerční pojišťovny, pravidelně zveřejňuje „povodňové“ údaje, tj. jak postupuje vyplácení pojistných plnění ze srpnových povodní u členských pojišťoven. V současnosti byly členům ČAP nahlášeny škody ve výši 34,85 mld. Kč (odhad škod ostatních nečlenských pojišťoven se podle souhrnných informací Ministerstva financí pohybuje na úrovni 120 mil. Kč). Ztráty utrpěly zejména podnikatelé a průmyslové podniky, zatímco škody na majetku občanů tvořily asi šestinu z celkových škod. Na pojistném plnění již bylo vyplaceno 32,94 mld. Kč, což je 94,5 % z hodnoty nahlášených škod. Celkové ekonomické škody srpnových povodní se přitom odhadují na 73 mld. Kč, z čehož vyplývá, že pojišťovny se téměř z poloviny podílely na likvidaci celkových hospodářských škod.

Téměř 99 % pojistných událostí vyřízeno
Pojišťovny dále evidují 80 618 nahlášených pojistných událostí, z nichž bylo vyřízeno plných 79 661, tj. 98,8 %. Procento škod, které tak zůstává nevyplaceno, je mizivé. Nevyřízené události jsou tvořeny z části následnými škodami, uplatněnými klienty dodatečně, z části některými spornými nároky, které jsou dosud v šetření a z části škodami u velkých průmyslových podniků a podnikatelů, kteří obnovu provádějí postupně a doposud pojišťovnám nedoručili veškeré faktury. Ovšem u naprosté většiny těchto zmíněných případů byly klientům poskytnuty zálohy.


Tabulka ukazující průběh vyplácení pojistných plnění v čase

Údaje ČAP k datu Počet měsíců po pojistné události Vyplacené pojistné plnění (v mld. Kč) Vyplacená pojistná plnění (v %) *
11. 11. 2002 3 11,0 36
31. 1. 2003 6 20,2 55
30. 6. 2003 11 26,7 74
31. 12. 2003 17 30,6 84
30. 6. 2004 23 32,9 95
* výše vyplaceného pojistného plnění k odhadu celkových pojistných plnění


Záplavy zvýšily pojištěnost
Snad jedinou pozitivní stránkou, které záplavy přinesly je zvyšující se ukazatel pojištěnosti (podíl předepsaného pojistného na hrubém domácím produktu). Stejně jako v případě záplav moravských, i české rozvodnění řek výrazně zvýšilo zájem o pojištění, a to nejen v lokalitách nacházejících se v blízkosti větších vodních toků. Růst byl zaznamenán především v oblasti pojištění neživotního, zejména pojištění domácností a průmyslu. Porovnáme-li celou situaci s povodněmi v roce 1997, je patrný jasný pozitivní trend. Zatímco v roce 1997 pojišťovny tehdy proplatily 9,7 mld. Kč (z celkových 63 mld.), tedy 15,4 % z celkového objemu škod,  v roce 2002 vzrostl podíl pojišťoven na celkových škodách téměř na 50 %. Tento rozsah škod hrazených pojišťovnou je jasným signálem rostoucí „uvědomělosti“ národa v otázkách pojištění. Po řádění vodního živlu na Moravě mnoho lidí s hrůzou zjistilo, že není pojištěno, popř. že je hrubě podpojištěno. V takových případech pak poškozený obyvatel zatopené vesnice (až doposud jásající nad skutečností, že platí mnohem menší pojistné než o dva domy dál bydlící soused) splakal nad výdělkem. Namísto nahlášené půlmilionové škody mu pojišťovna proplatila přesně podle pojistných podmínek pouze několikatisícovou náhradu.

Věta na závěr
I když materiální škody jsou již téměř odstraněny, škody ze ztráty domova či něčeho blízkého nikdo nenahradí.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ