Ropa versus zlato: Komodity pod tlakem týdenních dat

16.12.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Byla to velmi zajímavá podívaná. Řeč je o týdenním vývoji ceny zlata jak na mezinárodních tak na domácích trzích. Cena zlata vystoupala do výše 1 238 dolarů za unci a na konci týdne uzavírala na 1 222,6 dolarech, což je 2,5% rozdíl.

Zlatí investoři zároveň reagovali na pozitivní data maloobchodních tržeb USA. Maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 0,7 procenta, což je o 0,4 procent zisku více než byly předpovědi analytiků.

Investoři se dnes obávají situace kolem ropy, která se stává rizikovým aktivem a pravděpodobně bude nadále klesat. WTI Crude klesla minulý týden pod 60 dolarů za barel. Existuje obava, že propad na trhu s ropou může zpomalit globální ekonomické oživení, neboť tato situace postihuje silné ekonomiky v čele s Ruskem, Norskem a Kanadou.

Podle Světové banky může ruská ekonomika v roce 2015 oslabit o 0,7 procenta. Takže, pokud bude cena ropy dále na skluzavce a Federální rezervní systém udrží svůj holubičí postoj do nadcházejícího setkání, zlato získá svůj lesk zpátky a cenově posílí. Setkání FOMC je naplánováno na úterý a středu. V tomto týdnu se očekává několik kritických dat, zejména z USA. Oživení rizik pro oživení globální ekonomiky je paradoxně pro zlato pozitivní.

Pokud ruská ekonomika výrazně oslabí, bude to mít negativní dopad nejen pro Evropu, ale i pro velké obchodní partnery Evropy, např. USA. Akciové trhy se vzchopí a dolar může ustoupit do pozadí. Rusko však buduje vlastní národní platební systém, který slouží jako alternativa pro obchodní partnery z BRICSu. Systém, který umožní obchodovat ropu ne za fiat money, ale za zlato. Nyní je jasné, že ekonomický růst mimo území USA je slabý. Například minulý týden byla vydána data z čínského národního statistického úřadu, která ukázala, že průmyslová výroba byla v listopadu nižší, než jaká byla očekávání analytiků.

Predikce na tento týden

Po obrátce na významné úrovni rezistence 1240 dolarů, se cenu zlata nepodařilo obnovit. Krátkodobý trend zůstává medvědí. Krátkodobá podpora se nachází na 1205-1200 dolarech, pokud dojde k prolomení této oblasti, bude testována hranice na úrovni 1180 dolarů. V podmínkách České republiky je nejzajímavější událostí zasedání ČNB, které proběhne ve středu, a ponese se v holubičím tónu, neboť došlo k růstu protiinflačních rizik. Inflace bude tlačena dolů díky aktuálním propadům cen ropy, který má za následek propad cen pohonných hmot.

Zdroj: Jan Žák, Zlátáky.cz

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE