Vánoční stromek nenajdeme v lese, ale ve městě

16.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pouhopouhých 8 dní zbývá do tolik očekávaného Štědrého dne. Už máte u Vás doma připravený vánoční stromek? Že ne? Máme pro vás dobrou zprávu: stromky letos zlevní!

Téma týdne: Vánoce jsou tady...

Nestává se to často, ale je to opravdu tak. Podle všech informací i našeho průzkumu se zdá, že vánoční stromky letos oproti roku loňskému nepodraží, naopak budou levnější! Ptáte se jak je to možné? Na vině (tentokrát by se slušelo říci že v dobrém slova smyslu) jsou obchodní řetězce. Ty totiž, jak je jejich dobrým zvykem, tlačí ceny dolů. Ať se jedná o maso, mléko, mléčné výrobky nebo právě vánoční stromky.

Na jedné straně je pro konečného spotřebitele dobré, že silný tlak obchodních řetězců nutí dodavatele a prvovýrobce (drůbežářské, stejně jako lesnické závody) šetřit na nákladech a dodávat jim výrobky co možná nejlevnější, na straně druhé je ale potřeba problém vidět očima druhé strany. Prodávat pod výrobní cenou, nebo s minimální marží nezaručující údržbu, natož investice, je zničující a dříve nebo později se to nutně musí projevit.

V čase předvánočním je zpráva o zlevnění zprávou dobrou. Zatímco loni přišel metrový stromek asi na 150 korun, letos to může být i výrazně méně - 120, ale i 100 korun. Řekl to pro ČTK Jan Pintíř z firmy Euagroservis - Dvůr Svojšice, která se zabývá agrárním poradenstvím. Dalším důvodem je snaha dovozců se prosadit se stromky dovezenými ze zahraničí. Oba důvody se pak na konečném poklesu podílejí. Borovice lesní loni byla za 180 korun za metr, letos cena ale může činit i 150 korun. Cena borovice černé se bude blížit 200 korunám místo loňských 250 korun. Určitě půjde dolů smrk pichlavý, který loni stál 300 korun za metr. Stejně tak jedle kavkazská může stát i méně než 300 korun, zatímco loni přišla na 350 korun, píše se ve zprávě ČTK.

 
Kde?

Smrk Borovice Stromek z klestu
<150 cm >150 cm <150 cm >150 cm 30 cm 80 cm

Carrefour

149 Kč

179 Kč

134 Kč

149 Kč

75 Kč

130 Kč

Globus

299 Kč (smrk pichlavý)

179 Kč

199 Kč

Zdroj: ČTK

Pokud nechcete kupovat každý rok strom nový, nebo si na "živou" přírodu u vás v bytě nebo domě nepotrpíte, nabízejí se dvě alternativní řešení. Prvním je stromek umělý. Umělohmotný stromek má velkou výhodu v trvanlivosti a také ceně (nejžádanější o velikosti 120 cm přijde na 220 korun), nevýhoda je nasnadě: umělá hmota nevoní a kouzlo vánoc vám rozhodně připomínat nebude.

Pokud bydlíte v rodinném domku, přemýšlejte nad alternativou v podobě stromku v květináči. Výhody jsou zřejmé. Za jedny peníze vynaložené na nákup (pozor, podle velikosti až 1000 korun za smrček!) si budete užívat několik let a navíc vám stromek přes léto bude zkrášlovat zahradu.

Zastavte se. Pusťte si koledu a ohlédněte se zpět za končícím rokem. Kouzlo vánoc je mocné!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky