OECD vzkazuje: Vytvořte prostor pro snížení daní

16.12.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Závěry a doporučení pro domácí ekonomiku formulované ve zprávě OECD mluví jasnou řečí: vytvořit prostor pro snižování přímých daní, reformovat výdaje a provést reformu penzí.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpracovává ekonomické přehledy o jednotlivých zemích, ve kterých formuluje konkrétní doporučení pro hospodářskou politiku dané země. Stručné shrnutí hlavních závěrů a doporučení jednotlivých přehledů je obsaženo v bulletinech OECD Policy Brief. Dne 22. listopadu 2004 byla na tiskové konferenci ministerstva financí prezentována a zveřejněna nová Zpráva OECD o hospodářském vývoji ČR.

Tato poslední zpráva formuluje doporučení z několika oblastí. Některá témata se opakují, protože se naši politici doposud nebyli sto doporučeními řídit. Palčivým problémem, který je ve zprávě rozebírán je problém Romů. Romské etnikum je centrem pozornosti všude v Evropě hlavně proto, že je neprávem odsunuto na okraj majoritní společnosti. Systém zvláštních škol, které navštěvují převážně romské děti je z nového školského zákona (z návrhu) vypuštěn, a tak OECD kvituje s povděkem, že se tak romské děti lépe začlení mezi děti ostatní. Vzdělání je klíčem ke zvládnutí romského problému.

Okrajově se zpráva věnuje ekologii. Podle hodnotitelů je znečištění ovzduší podstatně nižší než v minulosti, ale pořád relativně vysoké. Doporučuje zavést tři opatření (ani jedno se našim občanům nebude líbit):

  1. Uvalit spotřební daň na uhlí spotřebovávané domácnostmi a tak je donutit k přechodu na jiná paliva
  2. Zavést daň z emisí na vozidla určená k podnikání a tuto daň postupně rozšířit na všechna vozidla
  3. Paušální zavedení mýtného ve městech

Tři velmi kontroverzní doporučení, nicméně racionální a vhodná k uvažování nad nimi.

Hlavní výzvy
OECD očekává pro rok 2005 poměrně silný růst naší ekonomiky a sice okolo 4 procent. To znamená pokrok oproti minulé výkonnosti a odráží úspěch reforem (všimněte si, páni politici, že zde je na vás pěna chvála). Po období silného růstu spotřeby, přichází růst investic a exportu a to je jistě dobře. Ekonomický růst považuje OECD za hlavní prvek přibližování se k životní úrovni ostatních ekonomik. Čtyři procenta jsou slušným růstem, nad průměrem, je ale potřeba ještě více přidat. Klíčové úkoly pro budoucnost jsou shrnuty do čtyř oblastí:

  1. Fiskální konsolidace. Zde je nutné věnovat zvláštní pozornost reformě zdravotního a penzijního systému, protože z demografických trendů je patrné, že se ve velmi blízké době výrazně zvýší procento populace v penzijním věku. Vysoký deficit musí být snížen a to především na straně výdajových škrtů, nikoliv na straně příjmů.
  2. Úspěšný vstup do eurozóny. V této oblasti bude potřeba učinit taková rozhodnutí, která vyloučí tlaky na reálnou ekonomiku a směnný kurz
  3. Zlepšování politik podporujících podnikání. Produktivita práce je klíčem k úspěchu. Z administrativních opatření je nutné věnovat pozornost legislativě úpadkové a na opačném pólu zjednodušení a zrychlení administrativy při vzniku firem.
  4. Zlepšování trhu práce a zvyšování kvalifikace. Vysoké daňové zatížení práce oslabuje poptávku i nabídku a vede k únikům do šedé ekonomiky (všichni to vidí, tak proč ne i politici?), tvrdí OECD. Malé flexibilita trhu práce, past chudoby a nízká mobilita vedou podle zprávy k neefektivně fungujícímu systému.

Zajímavá, a nutno říci logická, doporučení dává zpráva v oblasti příjmových daní. Daň z příjmů právnických osob (dnes 28 %) bude klesat až k 24 % v roce 2006. To je pro podnikatele dobrá zpráva. I když, jak si správně zpráva OECD všímá, efektivní daňová sazba je díky pobídkám a dalším opatřením podstatně nižší, doporučuje jít spíše cestou snížení daně, než neprůhlednou cestou pobídek a úlev.

Daňové zatížení práce musí být prioritou pro každou vládu. Zpráva vidí prostor ve zvýšení, zavedení nedostatečně využitých daňových základů - zdanění majetku a daně ekologické.

Internet je na tom bídně
Za pozornost stojí především odstavec o cenách některých telekomunikačních služeb. "Ceny jsou v průměru vysoké, zpoždění v rozvoji infrastruktury a trhu zpomalili rozšíření vysokorychlostního internetu", uvádí zpráva. Ano, zatímco v USA a Asii již běžně po internetu sledují uživatelé i z domácnosti vide nebo hrají hry, u nás to díky monopolistickému chování dominantního, dříve státem kontrolovaného operátora, není možné.

Závěr
Zpráva OECD je zajímavá, stojí jistě za přečtení a nám nezbývá než doufat, že si ji přečtou také ti, kterým je určena. Plné znění zprávy PolicyBrief je formátu PDF ke stažení zde.

Plné znění zprávy PolicyBrief je formátu PDF ke stažení zde.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU