Vypsání tendru na Klasu se kvůli požadavku Bruselu odkládá

17.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Vypsání tendru na propagaci značky Klasa v letech 2015 a 2016 v předpokládané hodnotě přesahující čtvrt miliardy korun komplikuje Evropská komise. Původně mělo být výběrové řízení vypsáno koncem léta či na podzim, aby od ledna 2015 mohl již marketing značky dělat jeho vítěz. Podle aktuálních informací ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by však zakázka měla být vypsána až v polovině ledna 2015. Začátek propagace značky fond očekává až od června 2015.

\"Problém nastal na základě sdělení Evropské komise z října 2014,\" řekla ČTK mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Komise v souvislosti s novými unijními pokyny ke státní podoře v zemědělství a lesnictví rozhodla, že veškeré státní podpory s neomezenou dobou platnosti musí být ke konci letošního roku ukončeny a následně nově notifikovány v Bruselu.

\"V prvním čtvrtletí bude ještě probíhat u komise EU notifikační procedura, této lhůty využijeme k výběru nových agentur,\" uvedla Nováková. Propagovat značku tak podle ní vítěz tendru začne nejspíše až od června 2015. \"Do té doby plánujeme realizaci pouze každoročně se opakujících projektů formou zakázek malého rozsahu,\" podotkla mluvčí.

V květnovém rozhovoru s ČTK přitom ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že tendr bude vypsán v srpnu či září. Nováková pak avizovala jeho spuštění na konec září.

Předpokládaná cena zakázky má podle předběžné informace zveřejněné v září ve věstníku veřejných zakázek dosáhnout 274 milionů korun bez DPH. Výběr vítěze provází v posledních letech pravidelně komplikace a marketingové kampaně státu jsou častým terčem kritiky. Až doposud byla zakázka vypisována na jeden rok. Prodloužení její doby na dva roky má podle dřívějšího vyjádření Jurečky podobným komplikacím zabránit. Změnit by se od příštího roku měla také kritizovaná strategie propagace označení.

Výběrové řízení, podle něhož měla být Klasa propagována letos, fond definitivně zrušil začátkem prosince. Účel smlouvy již nyní nelze naplnit, zdůvodnil fond své rozhodnutí. Veřejnou zakázku v předpokládané hodnotě 158 milionů Kč vypsanou loni v srpnu původně vyhrály společnosti McCann-Erickson Prague a International Advertising Agency. Soutěž následně zrušil antimonopolní úřad. Nového vítěze se již fondu vybrat nepodařilo.

Národní značku kvality Klasa uděluje ministr zemědělství kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Výrobky jsou oceňovány na tři roky. Při zhoršení kvality či porušení stanovených podmínek jim může být logo odebráno dříve.

Reklamní kampaně v resortu ministerstva zemědělství kritizuje mimo jiné protokol z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. MZe, SZIF a Vinařský fond podle ní vydaly na kampaně podporující potraviny a víno za šest let 1,5 miliardy korun, aniž by zjišťovaly přínos kampaní. V některých tendrech byl prý porušen zákon o veřejných zakázkách. Podle ministerstva se pochybení vztahují k předchozím vedením resortu.

Deníku Mladá fronta Dnes koncem srpna upozornil, že například v letech 2012 a 2013 skončila část peněz na propagaci Klasy v médiích a firmách okolo podnikatele Františka Savova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK