Stát chce hazard danit 2x víc,kritici čekají rozmach černého trhu

19.12.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí chce zvýšit zdanění hazardu u živého hraní a technických her, což jsou hlavně hrací automaty, na dvojnásobek, tedy 40 procent. Pro loterie a kurzové sázky má nově platit sazba 30 procent. Provozovatelé loterií a hazardu tvrdí, že výsledkem bude rozmach nelegálního trhu a propad příjmů pro státní kasu. Ministerstvo financí naopak očekává, že na daních vybere víc.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150.000 problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických.

Nyní provozovatelé hazardu platí jednotnou dvacetiprocentní daň pro všechny druhy her. Hazard je v tuzemsku velmi rozšířený. Loni Češi prosázeli 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, z nichž platili výše uvedené daně a odvody.

Už v říjnu ministerstvo představilo návrh zákona o hazardu, který výrazně zpřísňuje podmínky pro tento druh činnosti. Tento zákon i nové daňové sazby by podle ministerstva měly platit od 1. ledna 2016.

Kromě řady obcí a měst, které omezují nebo úplně zakazují herny, tak tlak na provozovatele hazardních her a loterií sílí i ze strany státu.

Ministerstvo financí počítá mimo jiné s tím, že se také zvýší paušální platba za jeden hrací přístroj u takzvaných technických her ze současných 20.000 korun ročně na 40.000 korun. Kromě toho budou provozovatelé hazardu i nadále platit devatenáctiprocentní daň z příjmů fyzických osob. Beze změny zůstane i osvobození provozování všech typů her od DPH bez možnosti jejího odpočtu.

Ministerstvo si od změn slibuje, že od roku 2016 vybere na daních až o šest miliard korun více. Chce je poslat na sport, nejlépe přes ministerstvo školství namísto Českého olympijského výboru, jehož prostřednictvím peníze proudí nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK