Komoditní vývoj v prosinci

08.01.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


V prosinci pokračoval propad komoditních indexů. Pod silným prodejním tlakem byla zejména ropa, jejíž současná nabídka na trhu je obrovská. Nedařilo se ani kovům v důsledku informací o ochabování hospodářského růstu v Číně. Spekulace o vysoké produkci srážejí cenu kávy. Naopak mírně podražily obilniny a olejniny.

Cena ropy Brent propadla v minulém roce o 48 % na 56 USD za barel, nejnižší úroveň od května 2009. Barel ropy WTI se prodává za 53 dolarů. Ruské ministerstvo energetiky uvedlo, že v prosinci se produkce země zvýšila na postsovětský rekord 10,67 milionu barelů denně. V roce 2015 plánuje dodávat na trhy 10,6 milionu barelů denně. Kartel OPEC snížil v prosinci svoji těžbu na 30,2 milionu barelů denně, což je stále nad kvótou 30 milionů. Nicméně Irák prohlásil, že v lednu plánuje svoji produkci navýšit. Spojené státy dokázaly v loňském roce zvýšit produkci ropy o jeden milion na 9,2 milionu barelů denně, což je nejvíce od první poloviny 80. let. Spotřeba ropy pokulhává. Mezinárodní energetická agentura (IEA) odhaduje globální poptávku po ropě v roce 2015 na úrovni 93,3 milionu barelů denně, což je o 230 tis. nižší prognóza oproti listopadu. Důvodem je ochabování ekonomického růstu ve světě. Zejména Evropa je podle jejího názoru na pokraji recese, která by přinesla pokles spotřeby pohonných hmot.

Ceny mědi i ostatních kovů poklesly v důsledku informací o zpomalení průmyslové aktivity v Číně. PMI index je zde na úrovni 50,1 bodu, což je jenom těsně nad teritoriem recese (hranice je 50). Čína však chce bojovat proti nižšímu růstu pomocí expanzivní politiky. Spekuluje se, že v nejbližších měsících uvolní monetární politiku. Slabý ekonomický růst je i v Evropě, kde ECB chce dál tisknout levné peníze do oběhu. V druhém kole TLTRO (dlouhodobé cílené půjčky) si banky půjčily od ní 130 miliard EUR za roční úrok 0,15 %. Analytici očekávali objem 90 až 250 miliard EUR, takže výsledek byl pro trh zklamáním. Spolu s prvním kolem, které bylo v září, si banky půjčily 212 miliard eur, přičemž ECB nabízela až 400 miliard. Nicméně Mario Draghi uvedl, že ECB je připravena na další stimulační kroky.

Pšenice v prosinci zdražila v důsledku obav o dodávky z Ruska. To se v současnosti potýká se silnou ekonomickou krizí, extrémním oslabením rublu a nárůstem inflace. Ruská vláda naznačila, že by v blízké době mohla zavést i exportní clo, aby uchovala více pšenice pro svůj trh, a tak zmírnila inflační tlaky.

Cukr nadále zlevňuje hned z několika důvodů. Prvním je silný dolar, a tím pádem klesající zájem investorů o komodity v něm denominované. Dále příznivé počasí v Brazílii, která je největším pěstitelem cukrové třtiny na světě, znamená zvýšení odhadu úrody pro příští rok. Posledním důvodem, který stahuje cenu cukru dolů, jsou klesající ceny benzínu. Pro zpracovatele třtiny je tak nyní výhodnější vyrábět z ní cukr spíše než palivo etanol.

Lepší počasí v Brazílii sráží i cenu kávy. Letošní produkce by podle společnosti Econ Agroindustrial mohla překonat vládní odhad až o 25 %, což by způsobilo natažení globálního přebytku na pátý rok v řadě. Ministerstvo zemědělství USA odhaduje, že americké zásoby nepražené kávy stoupnou na desetileté maximum.

V lednu očekáváme další mírný pokles cen ropy v důsledku přetrvávajícího přebytku. Zlato a další drahé kovy by taktéž měly patřit mezi slabší komodity, jelikož inflace ve světě je až na několik výjimek minimální a je možné, že bude dál klesat. U kávy a cukru by podle našeho názoru mělo nastat mírné snížení cen. Naopak růst cen čekáme v sektoru obilnin a olejnin.

Tabulka: Změna ceny v prosinci a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.12.

ropa WTI

-19,5

53,30 USD za barel

zlato

0,7

1184,2 USD za oz

měď

-0,8

2,83 USD za libru

kukuřice

2,1

3,97 USD za bušl

pšenice

1,9

5,90 USD za bušl

káva Robusta

-7,6

1916 USD za tunu

vepřové maso

-8,0

81,20 US centu za libru

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20150108_komodity

Autor analýzy je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE