Nákup dárků na poslední chvíli

22.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Už pozítří nastane tolik očekávaný Štědrý den. Máte-li uklizeno, napečeno a dárky nakoupeny, můžete nasávat vánoční atmosféru. Ale nezapomněli jste při nákupech dárků na někoho?

Téma dne: Vánoce jsou tady …

Po hektických dnech shonu, úklidu a pečení cukroví konečně nastává období klidu. Většina z nás se již nemůže dočkat až zasedne ke štědrovečernímu stolu a po dobrém jídle se v kruhu rodinném přesune ke stromečku s očekáváním, co pro ně Ježíšek přichystal. Některé dárky budou již tradiční (tričko, ponožky, košile či jiná část oblečení), v jiných bude přichystáno překvapení. Největší nadílku dárků jistě obdrží naše drahé ratolesti, které se již nemohou dočkat, až se dychtivě vrhnou na hromádku úhledně zabalených balíčků různých tvarů a velikostí.

Jenže ne vždy je dostatek času obstarat vše z předem pečlivě sestaveného seznamu dárků, na které nesmí Ježíšek zapomenout. Někteří z nás již v průběhu celého roku zaznamenávají přání a tužby svých nejbližších a s velkým předstihem vyrazí na nákup. Ovšem jsou i tací, kteří odkládají nákup až na poslední tři dny, případně rovnou na Štědrý den. V takovém případě je nejjednodušší využít velkých obchodů a hypermarketů, kde je na jednom místě větší nabídka. Obliba velkých obchodních center neustále roste, stejně jako roste počet těch, kteří nechávají nákup dárků na poslední chvíli. Je to trend, který díky expanzi nadnárodních řetězců proniká i do menších měst.

Otvírací doba
Všeobecně platí, že doba Vánoc je nejsilnější nákupní dobou v roce. Hypermarkety „zaváží“ vánoční zboží do svých obchodů se značným předstihem (již od konce října). Ani tento rok není výjimkou. Díky růstu mezd, stále dostupnějším půjčkám a silnější reklamní masáži lidé rok co rok utrácí za vánoční dárky více a více peněz. Velké obchody kvůli tomu před svátky pracují na plný plyn, takže pokladní a skladníci mají v této době nejvíc práce. I malé obchody otvírají na Štědrý den. Zavřeno bývá až na 1. svátek vánoční, což platí i pro hypermarkety.

Slevy již před Vánoci
Ty pravé slevy sice odstartují až po Vánocích a v lednu, ale už teď je možné najít zboží, které prodejci zlevňují. S blížícím se Štědrým dnem se krátí obchodníkům čas, a proto se snaží využít poslední minuty a vytáhnout z peněženek zákazníků zbytky úspor. Těsně před 24. prosincem jsou zlevněny především speciální dárkové zboží na Vánoce.

Pokud však máte všechny dárky nakoupeny a uvažujete o nákupu pro sebe (např. zimního oblečení, elektroniky, domácích spotřebičů, atd.), doporučujeme vyčkat. V období po vánočních svátcích se dá očekávat na mnoha místech masivní zimní výprodej a ceny zboží budou ještě nižší.

Velké fronty, užší výběr
Nákupy na poslední chvíli však mají i svá negativa. Počet lidí, kteří jdou pro dárky pouze několik dnů před Štědrým dnem, se neustále zvyšuje. Sortiment tak někdy bývá dosti omezen a zboží je již „přebráno“. Najít zlevněné zboží v regálech velkých obchodních center dá někdy značnou práci. Zvýšeným počtem návštěvníků se také prodlužuje doba čekání u pokladen. Tyto malé „nepříjemnosti“ však nemohou narušit pohodu vánočních svátků.

Přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky