Převody zbytných ploch SŽDC obcím z Plzeňska jsou opět na začátku

12.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 12. ledna (ČTK) - Města a obce Plzeňského kraje, jež loni dohodla se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) převody 110 zbytných pozemků, musejí po čtyřech letech začít jednat od začátku. Nový šéf SŽDC již dohodnutý bezúplatný převod odmítl s tím, že pozemky lze převádět pouze za peníze a formou veřejné soutěže. ČTK to dnes řekl předseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) Jaroslav Perlík a potvrdila to SŽDC.

Na bezúplatném převodu ploch, které správce kolejí označil za nepotřebné, se už dříve dohodly města a obce s vedením SŽDC a měla ho schválit Nečasova vláda, která to nestihla. Šlo o pilotní projekt, podle něhož se mělo postupovat i v jiných krajích.

\"Začneme jednání znovu, nic jiného nezbývá. Oslovíme poslance za region, kteří slíbili, že se tím budou zabývat. Požádáme o pomoc i pana ministra Chovance (bývalý hejtman Plzeňského kraje),\" uvedl Perlík. Právě Chovanec s bývalým primátorem Plzně Martinem Baxou (ODS) pomohli v prosazení bezúplatných převodů na obce. SMOPK požádá o podporu nového primátora a správní radu SŽDC, v níž je poslanec z regionu Jan Volný (ANO).

\"Nemovitosti, které SŽDC nepotřebuje pro svoji činnost, jsou zájemcům převáděné úplatným převodem na základě veřejné soutěže,\" napsal před několika dny předsedovi SMOPK šéf SŽDC Pavel Surý. Výjimkou jsou přímé prodeje, kdy je majetek převáděn obcím za cenu obvyklou. Podmínkou je příslib nabyvatele, že ho využije nekomerčně. Kupní cena je ve všech případech stanovena na základě znaleckého posudku jako cena v daném místě a čase obvyklá, uvedlo SŽDC v dopise. Podle mluvčího SŽDC Jakuba Ptačinského jsou možné převody jen za úplatu a o prodeji rozhoduje vláda.

Převody pozemků zdarma slíbil obcím minulý šéf SŽDC Jiří Kolář v Plzni. \"Tehdejší vstřícnost byla velmi patrná. Proto jsme oslovili všechny obce a vytipovali 110 pozemků, které regionální pracoviště SŽDC prolustrovalo a potvrdilo, že jsou zbytné a lze je převést na obce,\" řekl místopředseda SMOPK Jan Soulek. Poté, co se vyměnila vláda a vedení SŽDC, chtělo sdružení na předchozí dohody navázat. \"Ale dostali jsme se do zcela odlišné situace, než v jaké jsme byli před 1,5 rokem,\" uvedl.

Řadě měst a obcí by získání pozemků pomohlo k rozvoji. \"Většinou na veřejně prospěšné stavby jako přestupní terminály, chodníky, komunikace a veřejnou zeleň. Ale hlavně jde o pozemky, o něž se SŽDC nestará, protože na to nemá kapacitu, a já se jim ani nedivím, protože jejich hlavní starost je o koleje,\" uvedl Soulek.

Podle Filipa Uhlíka, šéfa Regionální rozvojové agentury, která soupis připravovala, mají často pozemky pro obce strategický význam. Například park před nádražím v Klatovech, v Domažlicích komunikace do průmyslové zóny Východ i řada cest k nádražím. \"Neměly by se stát majetkem, o nějž by soutěžil privátní sektor,\" řekl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK