Americké akcie zpevňují, po růstu cen ropy hlavně těžební firmy

16.01.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. ledna (ČTK) - Americké akcie v první části dnešního obchodování po úvodním váhání zamířily vzhůru. Trh reagoval zejména na vyšší ceny ropy, posilují tak hlavně akcie ropných a plynárenských firem. Investoři se zároveň vrátili ke čtvrtečnímu rozhodnutí Švýcarů přestat bránit růstu franku a přemítali, co bude tento krok znamenat pro Spojené státy a další trhy.

Dow Jonesův index se v poledne místního času (18:00 SEČ) pohyboval kolem 17.351 bodů se ziskem 0,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta na rovných 2000 bodů, zatímco technologický trh Nasdaq vykazoval nárůst o 0,4 procenta a jeho úhrnný index byl na 4590 bodech.

Ceny ropy po dnešní zprávě Mezinárodní agentury pro energii (IEA) oživily po nedávném propadu, což podpořilo akcie energetických firem. Sektor energetiky jako celek tak dopoledne přidával dvě procenta.

Investoři i analytici se zároveň dál pokoušejí interpretovat důsledky kroku švýcarské centrální banky (SNB), která ve čtvrtek zrušila limit pro kurz domácí měny vůči euru, zavedený před více než třemi lety na ochranu ekonomiky.

Podle pozorovatelů by rozhodnutí SNB mohlo zastínit očekávanou masivní stimulaci ze strany Evropské centrální banky (ECB), která by případně vedla k dalšímu oslabení eura. Ze strany Švýcarů by ale mohlo jít rovněž o pojistku před možným odchodem Řecka z eurozóny, což by mohlo znamenat destabilizaci tohoto měnového bloku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK