Vánoční tradice

23.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Na Štědrý den mnoho rodin dodržuje vánoční zvyky. Ať se jedná o ty známější – zdobení stromečku, krájení jablka či ty méně známé – kmín a česnek na stole... Co ale jednotlivé tradice znamenají?

Téma týdne: Vánoce jsou tady…

Dárky
Již ve 14. století se lidé navzájem obdarovávali. Během původních svátků zimního slunovratu se dárky ale chápali spíše jako úplatky. Součástí Vánoc, jak je známe dnes, se staly až v 19. století.

Házení střevíců
Jste-li svobodná dívka, pak hoďte na Štědrý den střevíc přes hlavu. Jestliže ukazuje špičkou ke dveřím, odejdete z domova a vdáte se, ukazuje-li ke dveřím patou, pak zůstanete doma.

Lití olova
Roztavte kousek olova nad plamenem a pak najednou vlijte do připravené vody. Podle vzniklého tvaru můžete usoudit, co Vás čeká.

Kmín a česnek
Na štědrovečerní stůl nezapomeňte přidat kmín a česnek. Zejména česnek zažene všechny zlé mocnosti, které číhají na každém kroku…

Krájení jablka
Hned po štědrovečerní večeři rozkrojte jablíčka a to kolmo na stopku. Objeví-li se Vám jádřinec ve tvaru křížku, bude to ohlašovat velké neštěstí či smrt. Jádřinec plný červů znamená nemoc a krásná hvězdička značí zdraví a štěstí.

Pouštění lodiček
Do prázdné skořápky od vlašského ořechu nakapte vosk a přilepte vánoční svíčku. Vytvořenou lodičku pusťte do lavoru s vodou. Komu lodička vydrží nejdéle nad vodou, toho čeká dlouhý a šťastný život. Je možné ale pohyb lodiček chápat i tímto způsobem: dostane-li se skořápka do středu, pak půjdete do světa a zůstane-li u kraje, pak zůstanete i Vy příští rok doma.

Půst
Na Štědrý večer se, dle tradic, zjeví za odměnu zlaté prasátko všem, kdo se po celý den až do východu první večerní hvězdy postí.

Rybí šupiny
Dejte si pod talíř šupinu z kapra, která by Vám měla přinést po celý rok dostatek peněz.

Vánoční stromeček
Tento zvyk k nám přišel z Německa. Již v roce 1812 ozdobil první vánoční strom v Libeňském zámečku tehdejší ředitel Stavovského divadla a od roku 1830, po vynálezu parafínu, se stromeček zdobí svíčkami, které symbolizují příchod světla.

Vstávání od stolu
Jestliže již zasednete ke štědrovečerní večeři, pak se nesmíte během jídla zvednout od stolu. Tomu, kdo tuto tradici poruší, se předpovídá smrt či nemoc v následujícím roce.

Ať se již tento rok rozhodnete pro dodržení jakékoliv tradice, přejeme Vám šťastné a klidné Vánoce.

Další finanční tipy a triky naleznete na stránce www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky