Zisk ropného obra Exxon Mobil klesl o pětinu kvůli levné ropě

02.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston (USA) 2. února (ČTK) - Čtvrtletní zisk amerického ropného gigantu Exxon Mobil se kvůli levné ropě meziročně propadl o 21 procent na 6,6 miliardy dolarů (162 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

Exxon Mobil vykázal ve čtvrtém čtvrtletí pokles produkce ropy a zemního plynu o téměř čtyři procenta. V celém loňském roce zůstal zisk podniku téměř beze změny na 32,5 miliardy dolarů (zhruba 800 miliard Kč).

Světové ceny ropy se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou snížily o více než polovinu a v současnosti se pohybují kolem 50 dolarů za barel. Levná ropa zasáhla také například hospodářské výsledky největší evropské ropné společnosti Royal Dutch Shell. Ta již minulý týden oznámila, že její čistý zisk se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 57 procent na 773 milionů dolarů (19 miliard Kč).

Firma Shell rovněž uvedla, že kvůli poklesu cen ropy sníží v příštích třech letech investice o zhruba 15 miliard dolarů (368 miliard Kč). Šéf italské energetické společnosti Eni Claudio Descalzi tento měsíc varoval, že kvůli nedostatečným investicím do těžby by ropa mohla v budoucnu zdražit až na 200 dolarů za barel.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK