Multifunkční projekt Nový Opatov získal kladné stanovisko EIA

03.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Odmítaný projekt kancelářského komplexu Nový Opatov nad stanicí metra získal od pražského magistrátu kladné stanovisko EIA, a je tak přijatelný z hlediska vlivů na životní prostředí. Developer Reflecta Development však musí postavit podstatně menší objekt, který navrhoval jako druhou možnost. Navíc během územního a stavebního řízení musí vyřešit 79 připomínek, zjistila ČTK z informačního systému EIA.

Magistrátní odbor životního prostředí souhlasil s menší variantou projektu, která má zhruba o 40 procent nižší kapacity a je o tři nadzemní podlaží nižší. Developer chce přímo nad stanicí metra západně od ulice Chilská mezi ní a stávající zástavbou starého Chodova postavit šest multifunkčních budov. Na jižní straně projekt dosahuje až ke křižovatce dálnice D1 a na severu k Litochlebskému náměstí.

Schválená menší varianta počítá, že vznikne 51.989 metrů čtverečních kancelářských ploch, 28.791 metrů čtverečních obchodů, 15.825 metrů čtverečních ploch pro bydlení, 2723 metrů čtverečních pro provozovny veřejného stravování a 733 metrů čtverečních pro sportovní zařízení. V podzemních parkovištích by mělo být 1907 stání a dalších 47 by mělo být nad zemí.

Součástí projektu jsou také úpravy vestibulu stanice metra Opatov a zastávek autobusů MHD a vysázení parku západně od plánovaných budov až k zástavbě starého Chodova.

Kdy začne developer stavět, však jasné není. Získání kladného stanoviska EIA je pouze první částí z třífázového procesu. Následovat bude územní řízení a stavební řízení. V nich bude investor pravděpodobně narážet na odpor místních, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují. Projekt se nelíbí ani vedení městské části, zástupci firmy se s ním proto chtějí v brzké době sejít.

\"Vedení (městské části - pozn. ČTK) je bytostně proti našemu projektu. Mají vlastní idealistické představy, jak by měl vypadat. Tyto jejich představy ale bohužel nedokážeme zaplatit. S panem starostou se sejdeme a zkusíme si říct, zda máme společný cíl. Nejde totiž dělat projekt, kde se kumuluje několik funkcí včetně dopravní, urbanistické či developerské bez toho, aniž by se to shodovalo s názorem místního vedení,\" řekl ČTK předseda představenstva Reflecta Development Jakub Sklenka.

Šéf developera také kritizuje příliš časté změny legislativy i aktuální spory kvůli pražským stavebním předpisům. \"K čemu mi je EIA, když se za dobu, kdy se vydávala, třikrát změnil zákon? V dnešní době se nedá předvídat vůbec nic,\" uvedl Sklenka.

Termín zahájení stavby firma neví. Na firemním webu sice zmiňuje jako o termín dokončení třetí čtvrtletí 2017, to je ale nereálné. Projekt však bude developer podle Sklenky prosazovat i nadále, protože už do něj prý vložili spoustu energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK