Lyžování na Slovensku je drahé, ale dobré

30.12.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Větrná smršť, která nedávno pustošila Slovensko byla pohromou pro turistický ruch, přesto střediska v Tatrách nebo na Fatře zůstávají atraktivním cílem polských, ale i českých a dalších lyžařů.

Téma týdne: Jedeme lyžovat do ciziny

Slovensko tak pořád zůstává lyžařským rájem východu Evropy. Hlavními jazyky na sjezdovkách jsou sice Polština, Ukrajinština, Ruština a Maďarština, to nic nemění na faktu, že lyžování je ve většině tamních středisek skvělé. Movitá klientela přijíždí, utrácí peníze a chová se většinou bezvadně. Slováci jsou připraveni. Komfortní ubytování, perfektní služby, skvělé a upravené sjezdovky.

A jak to vypadá v konkrétních případech?

Vysoké Tatry - perfektní lyžování a vysoké ceny
Lyžařský areál Štrbské pleso je nejnavštěvovanějším střediskem ve Vysokých Tatrách. Lyžařská sezóna zde obvykle začíná začátkem listopadu a končí začátkem května. Středisko nabízí výborně upravované sjezdové tratě včetně umělého osvětlení a zasněžování. Běžkaři najdou udržované běžecké stopy v délce přes 40 km. Bezplatný skibus převáží lyžaře z centrálního parkoviště přímo k lanovkám a vlekům. Můžete zde vyzkoušet i další lákadla:  paragliding, jízdu na skibobech, na saních tažených koňmi, sáňkování. K dispozici je také lyžařský servis a půjčovna lyžařské výstroje.
Tatranská Lomnica je nejoblíbenější středisko zimních sportů a rekreace Vysokých Tater. Leží přímo pod svahy Lomnického štítu (2632 m.n.m.) a je typickým turistickým střediskem, které kromě ubytovacích a stravovacích služeb na vysoké úrovni nabízí také řadu kulturních a zábavních zařízení, obchodů, fitness-center, bazénů a dalších služeb. Lyžařský areál Skalnaté Pleso nabízí nejlepší a nejvýše položené terény pro sjezdové lyžování ve Vysokých Tatrách a může se pochlubit nejdelší a nejprudší sjezdovkou na Slovensku, jejíž kvality ocení především zdatní lyžaři. Na své si však v tomto areálu přijdou i méně nároční lyžaři a začátečníci. Stejně jako u předešlého střediska se zájemci mohou věnovat i dalším aktivitám.

  • Oblast: Vysoké Tatry, Štrbské pleso
  • Počet sjezdovek: 6
  • Délka sjezdovek:  5,3 km
  • Přepravní kapacita:  4700 lyžařů za hodinu
    Skipas:
    V sezóně, celodenní: 390 SKK (děti: 490 SKK)
    V sezóně, 5/7 dní: 3170 SKK (děti: 2220 SKK)
  • Umělý sníh: Ano, 5,3 km

Nízké Tatry - drahý kompromis
Středisko Chopok - Jasná se nachází na severních svazích Nízkých Tater. Lyžaři zde ocení kvalitně upravované sjezdovky převážně vyšší náročnosti, U-rampu pro vyznavače snowboardingu i vynikající běžecké tratě. Najdete zde také lyžařské školy a další sportovní zařízení. Ve středisku naleznete 18 sjezdovek různé obtížnosti v délce přes 28 km, některé s umělým osvětlením pro večerní lyžování. Průměrná délka lyžařské sezóny na Chopku trvá 120 dní. Vyznavači lyžování naleznou upravené sjezdovky a služby ve středisku poskytuje také lyžařská škola, ski servis, půjčovna lyžařského vybavení a sídlí zde i horská služba.
Donovaly patří k nejznámějším a nejoblíbenějším střediskům zimních sportů a rekreace zejména díky své poloze na rozhraní Nízkých Tater a Velké Fatry. Díky nadmořské výšce (kolem 1000 m.n.m.) a příznivému klimatu vděčí za mimořádně příznivé podmínky pro lyžování. Zdejší velmi kvalitně upravované lyžařské terény uspokojí všechny kategorie lyžařů od začátečníků až po vyznavače adrenalinových svahů a večerního lyžování. Na běžkaře čeká 130 km běžeckých tratí. K využití jsou i další lákadla: sáňkování, jízda na skibobech nebo na saních tažených koňským nebo psím spřežením, paragliding, let balonem, nebo bruslení.

  • Oblast: Nízké Tatry, Jasná (Chopok sever, Chopok jih)
  • Počet lanovek: 22
  • Délka sjezdovek: 28 km
  • Přepravní kapacita: 20 150 lyžařů za hodinu
  • Skipas:
    V sezóně, celodenní: 690 SKK (Chopok sever)
    V sezóně, týdenní: 3100 (5 dní ze 7, Chpok sever)
  • Umělý sníh: Ano, 11 km

Malá Fatra - špica lyžovačka
Vrátna je považována za nejkrásnější a nejatraktivnější dolinu Malé Fatry. V dolině se nachází nejvýznamnější středisko cestovního ruchu v této oblasti s lyžařským areálem, který nabízí vynikající podmínky zejména pro sjezdové lyžování a snowboarding, ale také pro běžkaře. Lyžařská sezóna ve Vrátnej trvá kolem 150 dní. Zdejší lyžařské svahy uspokojí i nejnáročnější lyžaře nejen díky dokonalé úpravě terénů a umělému dosněžování,  včetně večerního lyžování.
Posledním střediskem, o kterém se zmíníme, jsou  Martinské Hole. Středisko tvoří rekreační zázemí Martina, s nímž je spojuje městská hromadná doprava. Zdejší lyžařské tratě uspokojí všechny kategorie lyžařů, snowboardistů a dalších sportovců. Kromě lyžování se můžete věnovat i jiným sportům, jako je například sáňkování, bruslení, jízda na skibobech nebo je možné navštívit některé z martinských sportovních či kulturních zařízení (plavecký bazén, sauna, fitness, sportovní stadiony).

  • Oblast: Malá Fatra, Martinské hole
  • Počet lanovek: 11
  • Délka sjezdovek: 12 km
  • Přepravní kapacita: 4000 lyžařů za hodinu
  • Skipas:
    V sezóně, celodenní: 600 SKK (děti: 420 SKK)
    V sezóně, týdenní: 3360 SKK (děti: 2350 SKK)
    Sezónní: 6000 SKK
  • Umělý sníh: ano

Pokud hledáte konkrétnější údaje o sjezdovkách a cenách vleků v jednotlivých lyžařských střediscích na Slovenku navštivte například stránku www.ski.sk.

Ceny jsou uvedeny ve slovenské koruně. Aktuální kurz naleznete zde.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky