Strojírny ZVU Potez postavily v Etiopii pivovar za 760 milionů Kč

13.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 13. února (ČTK) - Strojírny ZVU Potez Hradec Králové dokončily v Etiopii stavbu pivovaru za 27,6 milionu eur (asi 760 milionů korun). Odběratelem pivovaru s roční kapacitou 600.000 hektolitrů je společnost Raya Breweries. ČTK o tom dnes informovala společnost ZVU Potez. Oficiální otevření pivovaru je naplánováno na neděli 15. února. ZVU Potez je od loňského roku členem průmyslové skupiny Safichem Group.

Etiopský projekt trval od podpisu kontraktu 24 měsíců a zahrnoval výrobu a dodání kompletní technologie pivovaru včetně stavebních prací a náhradních dílů. Součástí dodávky byly i kotelna, trafostanice, úpravna vody, čistička odpadních vod či dieselagregát pro náhradní výrobu energie. Zhruba 600.000 hektolitrů výstavu je objem, který v Česku ročně produkuje například pivovar Svijany.

Pivovar vyrostl v severoetiopském městě Maychew Town, které leží přibližně 650 kilometrů od hlavního města Addis Abeba. Vzniklo v něm 150 až 200 nových pracovních míst, a to jak v samotném provozu, tak v navázaných službách. \"Již proběhla první fáze školení místního personálu, další bude pokračovat po otevření pivovaru,\" uvedl generální ředitel ZVU Potez Vladimír Čepelík.

Z českých odborníků zůstane na místě Ladislav Pařízek, který bude pracovat jako hlavní sládek. Dodaná technologie podle ZVU Potez patří mezi nejmodernější úsporná řešení v oboru pivovarnictví. Například využívá energie par ve varně k ohřevu vody či zachytává oxid uhličitý při procesu kvašení pro další technologická zpracování.

Hradecká firma v Etiopii stavěla pivovary i v minulosti a aktuálně má v Africe podle Čepelíka rozpracované další obchodní příležitosti. \"Naše rozsáhlé reference v oboru pivovarnictví, kdy jsme již realizovali více než 200 pivovarů firmami z naší skupiny, nám umožňují pronikat na trhy od jižní Ameriky až po východní Asii,\" uvedl.

Strojírny ZVU POTEZ vyrábějí zařízení pro potravinářský, chemický a energetický průmysl, jejich roční výkony se v posledních letech pohybují mezi přibližně 600 až 700 miliony korun. Firma má 500 zaměstnanců a je pokračovatelem více než 140 let dlouhé tradice chemického a potravinářského strojírenství v Hradci Králové.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK