Maďarská centrální banka zdvojnásobí program levných úvěrů

18.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 18. února (ČTK) - Maďarská centrální banka rozšíří na dvojnásobek program levných úvěrů, z něhož poskytuje levné půjčky podnikům prostřednictvím komerčních bank. Objem peněz v programu zvýší o půl bilionu na jeden bilion forintů (89,7 miliardy Kč). Banka uvedla, že oznámený krok by mohl podpořit maďarskou ekonomiku a zvýšit tempo růstu o jeden procentní bod.

\"Znamená to, že v letošním roce může růst dosáhnout tří až 3,5 procenta a v roce 2016 doufejme také,\" sdělil podle agentury Reuters guvernér banky György Matolcsy. Ekonomiku podle něj podpořilo i snižování úrokových sazeb, které banka uskutečnila již dříve.

Program pevných půjček spočívá v tom, že centrální banka půjčuje peníze komerčním bankám s nulovým úrokem. Ty pak mohou tyto peníze půjčit malým a středním firmám. Úrok u těchto půjček ale nesmí přesáhnout 2,5 procenta. Změna oproti původnímu programu spočívá v tom, že centrální banka převezme část rizika od komerčních bank u některých částek a lhůt.

Evropská centrální banka v lednu oznámila program přímých nákupů aktiv, jako jsou vládní a firemní dluhopisy. Maďarská centrální banka uvedla, že ona sama obdobný program zahájit nemůže, protože maďarský trh s cennými papíry není dost velký. Banka ale podle svého guvernéra pracuje spolu s jinými finančními domy na návrzích na další rozvoj těchto trhů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK