Eurozóna bude požadovat po Řecku další významné ústupky

20.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. února (ČTK) - Eurozóna ve spolupráci s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) prý předloží Řecku na zasedání v Bruselu požadavky na další významné ústupky Atén výměnou za prodloužení programu finanční pomoci. Jednání, které mělo začít odpoledne, bylo několikrát odloženo. Důvodem bylo dolaďování odpovědi na řeckou čtvrteční žádost o šestiměsíční prodloužení úvěrové pomoci, která by hluboce zadlužené zemi poskytla čas na další jednání o řešení dluhové zátěže. Podle agentury AFP o tom v Bruselu informoval diplomatický zdroj.

Před vlastním zasedáním euroskupiny jednal šéf ministrů financí zemí eurozóny Jeroen Dijsselbloem s šéfkou MMF Christine Lagardeovou a evropským komisařem pro hospodářské a finanční záležitosti Pierrem Moscovicim o \"balíčku\" obsahujícím významné ústupky ze strany Řecka jdoucí ještě za ty, které Řecko ve svém čtvrtečním dopise slíbilo provést.

Tato trojice podle zdroje AFP také střídavě jednala buď s německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem, nebo s jeho řeckým kolegou Janisem Varufakisem v rámci jakési zprostředkovatelské mise usilující o sblížení názorů obou zemí.

Atény daly před dnešním zasedáním najevo, že jejich čtvrteční nabídka je tou nejkrajnější možností, až kam mohou zajít. Berlín ale odpověděl, že to daleka nestačí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK