Spotřeba kávy v příštích letech poroste, zásoby se ztenčí

25.02.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Mezinárodní organizace pro kávu (IOC) uvedla, že v následujících pěti letech by mohla vzrůst celosvětová spotřeba kávy o 25 procent. Podle výkonného ředitele organizace Roberia Silvy roste spotřeba kávy v Indii, Číně a Latinské Americe.

Do roku 2020 by mohla její celosvětová konzumace dosáhnout 175,8 milionu pytlů ze současných 141,6 milionu pytlů (1 pytel = 60 kg). Odhad rostoucí poptávky přichází v době nízkých globálních dodávek, které jsou způsobené loňským rekordním suchem v Brazílii. Země je jejím největším pěstitelem na světě, a díky tomu je očekáván pokles celosvětové roční produkce na 141 milionů pytlů.

Graf: Celosvětová roční produkce v milionech pytlů (Zdroj: IOC)

20150225_colosseum_1

I vývoj letošního počasí způsobuje obavy ohledně nadcházející sklizně. Brazilská národní dodavatelská společnost Conab předpovídá domácí produkci v úrovni 44,1 až 46,6 milionu pytlů. Tedy stejně jako loni. Roberio Silva uvedl, že Brazílii tentokrát trápí sucho v oblastech, kde se pěstuje typ robusta, která je proti arabice více hořká a méně nákladná.

Judith Ganes Chase, šéfka americké komoditní poradenské společnosti J. Ganes Consulting LLC, tvrdí, že produkce vietnamských, indických a indonéských pěstitelů nebude na stabilizaci celého trhu stačit. Podle jejích slov tak v nadcházejícím hospodářském roce mohou celosvětové zásoby kávy klesnout o 4 miliony pytlů.

Rychlému nárůstu ceny kávy z Brazílie prozatím brání slabá brazilská měna. Real proti americkému dolaru oslabil na desetiletá minima. Místní pěstitelé proto prodávají na globálních trzích více kávy, což vede k větší cenové konkurenci.

Graf: Měsíční kurz BRLUSD (Zdroj: Bloomberg)

20150225_colosseum_2

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum

Autor článku

Petr Habiger


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE