ANALÝZA: Rétorika ČNB poukazuje na odklad zvýšení sazeb

07.01.2005 | , Reuters
Domovská stránka


Česká národní banka se zřejmě opírá o silnou korunu, která jí umožňuje upustit od protiinflační rétoriky a připravit trhy na prodlevu ve zvyšování úrokových sazeb v letošním roce.

Kromě rekordně silného kursu české měny vůči euru a dolaru stojí v jádru posunu měnové politiky, jenž započal už v říjnu, také slabší spotřebitelské výdaje v roce 2004 a křehké ekonomické oživení na exportních trzích v západní Evropě.
S tím, jak polevují obavy ze zrychlení inflace, řada ekonomů začíná předpovídat, že úrokové sazby zůstanou nezměněny až do léta či dokonce druhé poloviny letošního roku. Loni centrální banka zvedla sazby dvakrát.

"Nemyslím si, že by banka udělala čelem vzad a úplně upustila od výhledu na zpřísňování politiky, ale tempo zvyšování sazeb pravděpodobně zpomalí a možná teď zažijeme delší přestávku," řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom z HVB v Praze. "Může trvat řadu měsíců, než bude banka jednat," dodal Sobíšek, který očekává příští zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu v červnu, tedy v souladu s finančními trhy, jež počítají s dalším zvýšením sazeb až během léta.

Tento názor podpořil záznam z prosincového zasedání bankovní rady ČNB, kde všech sedm členů rady hlasovalo pro ponechání základní dvoutýdenní repo sazby už čtvrtý měsíc v řadě na 2,50 procenta. Zápis také poukázal na nízkou inflaci v ekonomice.

"Za klíčovou informaci považuji indikaci protiinflačních rizik vycházejících z pomalejšího hospodářského růstu doma i v zahraničí a posílení kursu koruny vůči euru i dolaru," řekl David Marek, hlavní ekonom ze společnosti Patria Online. "Pravděpodobnost změny úrokových sazeb se stále více posouvá do druhé poloviny roku," dodal.

Koruna tento týden vystoupila na dvouleté maximum k euru a na historický vrchol vůči celosvětově oslabenému dolaru v očekávání solidního tempa růstu, nižších obchodních schodků a přílivu privatizačních investic.

Prognóza nižší inflace

Trvale silná koruna pomáhá držet ceny na uzdě, neboť zlevňuje dovoz ropy i jiných komodit a zboží a ponechává jen málo prostoru pro zvyšování cen vývozu. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma to v rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Euro řekl na centrálního bankéře nezvykle jednoznačně: "Pokud bude přetrvávat silnější kurs koruny, bude oddalovat zvyšování úrokových sazeb." Jeho poznámka byla spolu s vyhlídkami na nižší inflaci požehnáním pro investory do pevně úročených dluhopisů, kteří poslali dluhové výnosy na jedenapůlletá minima.

V tradičně opatrně formulovaném zápisu z jednání se uvádí, že členové bankovní rady připustili, že inflace bude pomalejší, než se čekalo ještě před dvěma až třemi měsíci. "Bylo konstatováno, že dochází k mírnému posílení rizik na protiinflační straně," uvádí se v záznamu z prosincového zasedání rady ČNB.

Francesca Beausangová-Hunterová, analytička konzultační firmy 4CAST v Londýně, uvedla, že banka může snížit inflační výhled pro následující rok a půl. "Toto naznačuje, že ČNB nebude se zpřísňováním sazeb spěchat, a staví větší otazník za první krok, který my očekáváme v dubnu," dodala.

ČNB má vydat inflační prognózu na příštích 12 až 18 měsíců v rámci pravidelné čtvrtletní revize na svém zasedání 27.ledna. Analytici uvedli, že její podoba bude do značné míry záviset na tom, jak si koncem ledna povede koruna a jaký kurs použijí měnoví experti centrální banky pro svůj předpovědní model.

Viceguvernér Luděk Niedermayer, jeden z jestřábů v ČNB, v prosinci řekl Reuters, že inflační prognóza by skutečně mohla být snížena, pokud koruna zůstane v prvních týdnech nového roku silná a ceny ropy si udrží odstup od rekordních úrovní z října.

Současná předpověď z loňského října počítá pro březen roku 2006 s meziroční inflací mezi 2,5 až 3,9 procenta ve srovnání s 2,9 procenta v listopadu a cílem držet růst cen u tří procent. Mezi faktory, jež by mohly uvést centrální banku zpět do stavu zvýšené ostražitosti před inflací, patří vyšší ceny ropy, prudké zvyšování mezd a další růst cen potravin, které za loňský rok stouply rychleji, než banka čekala.


Autor: Marek Petruš
Přeložil: Jan Schmidt

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka