Developeři letos uvedou na pražský trh nejvíce kanceláří od krize

17.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Developeři letos plánují pustit na pražských trh nejvíce nových kanceláří od krize, až 200.000 metrů čtverečních. Kvůli tomu očekávají, že nájemné klesne. Vyplývá to z nejnovější Studie developerských společností Q1/2015 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž závěry má ČTK k dispozici. Loni bylo v hlavním městě v 16 budovách dokončeno 149.000 metrů čtverečních administrativních ploch, což bylo nejvíce od předkrizového roku 2009.

\"Trh kancelářských prostor se v Praze potýká s přílivem nově dokončovaných projektů. Na druhé straně, kancelářské nemovitosti v dobré lokalitě jsou preferovanou formou investice mezinárodních skupin a fondů. Přebytek volných peněz na trhu a související nízké úrokové sazby posilují poptávku a ve výsledku určují situaci na trhu,\" uvedl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v ČR.

Na další výrazný nárůst nových kancelářských ploch zejména v Praze upozorňuje i ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. \"Na trhu se tak dále vyhrotí boj o zákazníka, zejména mezi vlastníky nových a moderních budov s pronajímateli starších kanceláři, což vytvoří další tlak na pokles cen u méně kvalitních ploch nebo kanceláří v horších lokalitách,\" odhaduje další vývoj Vacek.

Přebytek volných kancelářských ploch potvrzují i developeři. \"V tomto a příštím roce bude kancelářský trh nejvíce ovlivněn velkým přílivem nových nemovitostí na trh, respektive procesem jejich pronájmu. I HB Reavis bude tento a příští rok předávat nové kancelářské plochy svým nájemcům. Nájemní podmínky jsou ale v důsledku velké nabídky v současné době často předmětem dlouhých jednání,\" podotkla ředitelka HB Reavis Group CZ Olga Humlová.

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci roku 2014 tři miliony metrů čtverečních. Budovy třídy A představují 68 procent této celkové plochy, zbytek zaujímají kanceláře třídy B. Neobsazenost pražských kanceláří proti třetímu čtvrtletí vzrostla o 1,2 procentního bodu. Bez nájemce bylo na konci loňského roku 463.300 metrů čtverečních kancelářských ploch. Podle Prague Research Forum se letos plánuje dokončení 183.000 metrů kancelářských prostor.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK