V CTParku Bor na Tachovsku vzniknou dvě ubytovny pro 400 dělníků

17.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 17. března (ČTK) - V CTParku Bor na Tachovsku, druhé největší průmyslové zóně v Plzeňském kraji, vzniknou dvě ubytovny pro 400 zaměstnanců. Postaví je společnost CTP, která areál vybudovala a vlastní. První ubytovací kapacity by měly být k dispozici ještě letos, řekl ČTK Tomáš Novotný, regionální ředitel CTP pro Čechy. Developer, který plánuje v příštích letech dvojnásobení plochy parku, tak vychází vstříc firmám v areálu, jimž začínají scházet dělníci.

\"Ubytování je službou pro naše nájemce. Nabídne celkovou kapacitu 400 lůžek. Je plánováno ve dvou fázích o 200 lůžkách. Budovy se přirozeně včlení do areálu. Provoz bude probíhat ve spolupráci s partnerem, který již ubytovací služby nabízí v jiné lokalitě v Plzeňském kraji,\" uvedl. CTP chce letos otevřít také ordinaci praktického lékaře, který by sloužil nájemcům a zaměstnancům parku. Připravuje zázemí se sprchami pro řidiče kamionů a restauraci pro zaměstnance.

CTPark Bor se v příštích letech rozšíří na dvojnásobek, tedy o zhruba 260.000 m2 skladů a výrobních hal. Tempo expanze bude 30.000 až 40.000 m2 za rok, podle zájmu klientů.

\"Seznámili nás se záměrem stavět ubytovny přímo v průmyslové zóně,\" řekl starosta třítisícového Boru Petr Myslivec. Vidí to jako řešení přilákat nové lidi do továren. \"Z pohledu zaměstnanosti je úžasné, že tam zónu máme a že lidé, když chtějí pracovat, tak práci mají. Bohužel ale už je to za hranicí, kdy nejsou zaměstnanci a sváží se různé typy občanů, s nimiž jsou problémy v přestupkových řízeních,\" uvedl Myslivec. Do regionu přicházejí lidé z různých zemí i s trestní minulostí. Bydlí v ubytovnách v Boru a okolí, v nichž počet lůžek roste. Ubytovny v areálu by byly podle starosty mimo město a tedy \"řiditelnější\".

Podobný záměr má podle informací ČTK také nedaleký Panattonni Park v Ostrově u Stříbra, také u dálnice D5, kde už pracuje stejně jako v Boru necelých 2000 lidí. \"Informoval jsem developery, že bychom neradi, aby někdo stavěl ubytovny v intravilánu obce. To by mohlo přinášet některé negativní záležitosti. Řekl jsem jim, ať si je staví uvnitř areálu dané firmy za závoru. Mohli by je i ovlivňovat a mohl by tam být pořádek,\" řekl starosta Kostelce František Trhlík. Obec jim nabídla pozemek na stavbu víceúčelového objektu, tedy ubytovny, ordinace, lékárny, prodejny potravin a sálu. Podle informací ČTK firmy chtějí, aby dům postavil Panattoni a ten zase chce, aby se na tom podniky podílely.

\"Zaměřili jsme na snížení nezaměstnanosti, která byla především na Tachovsku vysoká. To se vyřešilo, ale problémem je, že sem přišly firmy, které mají všechny podobné zaměření, tedy že potřebují obráběče, svářeče a lidi technicky zaměřené s výučním listem,\" řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

V řadě případů, zejména na méně kvalifikovanou práci, bude podle něj kraj potřebovat pracovníky z jiných zemí EU jako je Slovensko a Rumunsko. \"Vůbec bych se nebránil tomu, aby tito lidé, pokud mají trvalý pracovní poměr, tady zůstali a žili. V Evropě je to standardní,\" uvedl Grüner. Stabilizaci by řešil spíše rodinnými domky. \"Ubytovny jsou problematické. Nebudou se o ně starat a budou je vybydlovat,\" uvedl. Kraj jedná například s Panattoni, aby pomáhal vzniku sídlišť nového typu. Aby dal peníze do rozvoje území a aby pomohl obcím s administrativou přípravy bydlení. Měl by víc komunikovat s městy jako je Stříbro a Tachov, řekl. Kraj pomůže s dopravou a s propojením škol a firem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK