Vítkova CPI Group získala úvěry za 3,23 mld. Kč, rozšíří OC IGY

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Realitní a investorská skupina CPI Group podnikatele Radovana Vítka získala od dvou bank pět úvěrů za celkem 117,7 milionu eur (zhruba 3,23 miliardy korun). Větší část využije na refinancování a navýšení starších investičních úvěrů, za 14,3 milionu eur (392,2 milionu korun) rozšíří českobudějovické obchodní centrum IGY. Informoval dnes mluvčí skupiny Jan Burian.

Úvěrové částky ve výši 36,5 milionu eur (jedna miliarda korun) pro obchodní centrum Olympia Teplice a 27,9 milionu eur (765,16 milionu korun) pro obchodní centrum Olympia Mladá Boleslav podle Buriana poskytly rovným dílem UniCredit Bank, která je aranžérem a agentem pro zajištění úvěru, a Komerční banka.

\"Další úvěry zajistí refinancování ve výši 30 milionů eur (822,75 milionu korun) pro českobudějovické obchodní centrum IGY a devět milionů eur (246,8 milionu korun) zamíří na jeho modernizaci a rozšíření o multikino v prostorách původních kanceláří,\" doplnil Burian.

Developerský úvěr 14,3 milionu eur (392,2 milionu korun) skupina využije na výstavbu IGY centra 2, kde přibude nová budova se zhruba 8500 metrů čtverečních maloobchodních ploch. \"Předpokládaná doba výstavby je 18 měsíců. S otevřením tedy počítáme na jaře 2017,\" upřesnil Burian s tím, že jde opět o úvěr obou bank.

Vítek využívá dluhové financování celkem často, v minulosti uváděl na trh hlavně dluhopisy. Dosud vydala několik emisí veřejně obchodovatelných korporátních dluhopisů mateřské společnosti Czech Property Investments za více než pět a půl miliardy korun, dále zajištěné projektové dluhopisy CPI Byty a CPI Alfa. Loni pak na několikrát vydal také emisi s celkovým objemem 1,125 miliardy korun, které zajišťují některé nemovitosti skupiny.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Je největším majitelem maloobchodních ploch v Česku. Vlastní jich 600 tisíc metrů čtverečních, což je zhruba desetina celkové rozlohy. Prostřednictvím společnosti CPI Byty skupině patří 12.600 nájemních bytů, po společnosti RPG Byty je tak druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku.

Podnikatel Vítek loni pohltil německou část skupiny Orco, kterou vzápětí spojil s CPI Property Group. Skupina tak na přelomu roku spravovala majetek v hodnotě přesahující 4,1 miliardy eur (113,7 miliardy korun). Kromě maloobchodních ploch a bytů vlastní CPI přes 3,2 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch, z toho 1,25 milionu metrů čtverečních tvoří kanceláře. Zbývající kapacity připadají na hotelové ubytování, průmyslové areály a logistická centra.

Sídlo společnosti je v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na frankfurtské burze. Působí v ČR, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Německu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK